GündemDepremi bulutlardan tahmin eden Karel NASA’da çalışacak

Depremi bulutlardan tahmin eden Karel NASA’da çalışacak

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı 60 yaşındaki Ronald Karel, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından düzenlenen Küresel Deprem Tahmin Sistemi Projesi’nin tanıtımında, ‘Yeryüzüne Yakın Bölgelerde Oluşan Deprem Bulutları’ konulu sunum yaptı.

Depremi bulutlardan tahmin eden Karel NASA’da çalışacak

Toplantıda NASA Ames Başkanı Pete Worden, Karel’in Asya, Avrupa ve Amerika’da kolları olacak San Francisco merkezli GeoCosmo Araştırma Merkezi’nde üst düzey yönetici olarak görevlendirilmesine karar verdi.
NASA uzmanları tarafından kurulan GeoCosmo Araştırma Merkezi Vakfı, 10-12 Aralık’ta NASA Ames Research Centre’da yapılan sempozyumla, Küresel Deprem Tahmin Projesi’ni (Global Earthquake Forecasting Sysytem) dünyaya tanıttı.
Karel, toplantının ikinci günü ’Yeryüzüne Yakın Bölgelerde Oluşan Deprem Bulutları’ konulu bilimsel makalesini tanıtttı. Karel, konuşmasında değişik iyonize bulutları anlatıp, bu bulutların nem olmadığı takdirde oluşmayacaklarını kaydetti. Karel, Marmara bölgesinde olası bir deprem durumunda iyonize bulutların ne zaman oluşup oluşamayacağını da örneklerle anlattı. Karel konuşmasından sonra İtalyan ve Japon bilim adamları tarafından ’iyonize bulutların’ projelerine dahil edilebilmesi için kendisinden izin alındığını kaydetti.
Ronald Karel yaklaşık üç ay NASA’da kalarak bilimsel araştırmalara katılacak.

Haberin Devamı

Toplantıda kimler vardı?

Toplantıya Ronald Karel’in dışında Hindistan’dan Rakesh Ramada, NASA’dan Nevin Byrant, John Spritzer, Cagliari Üniversitesi’nden Luca Piroddi, Kanada’dan Robert Theriault, İran Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Mohammad Mokhtari, Moskova Devlet Üniversitesi’nden Vyasheslav Kunitsyn, Peru’dan Jorge Heraud, Chapman Üniversitesi’nden Ramesh Singh de katıldı.