25.09.2021 - 09:10 | Son Güncellenme:
Delta Plus virüsü belirtileri nelerdir? Koronavirüs ile Delta PLus virüsü arasındaki fark nedir? ABD'den Delta Varyantı uyarısı geldi.
ABD'DEN DELTA VARYANTI UYARISI
FDA bünyesinde 23 yıl görev yapan Dr. Scott Gottlieb, CNN kanalına yaptığı açıklamada, Delta varyantının ülkenin son büyük enfeksiyon dalgası olma potansiyeli taşıdığına ve Kovid-19'un sorun oluşturmaya devam edebileceğine dikkati çekti.
Gottlieb, "Delta dalgası beklenmedik bir gelişme değildi. Başka bir varyant ile mevcut bağışıklık delinmezse, Delta varyantı son büyük enfeksiyon dalgası olacak ama yaygın bir risk haline gelecek." ifadesini kullandı.
DELTA VİRÜSÜ NEDİR?
İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'nin ardından diğer ülkelerde de hızla yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı.
DELTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Zoe Covid Semptom Gubu'nun çalışması bu varyanta ilişkin farklılıklara dair bilgileri bir araya getirdi. Grubun çalışmasında kaydedilen bilgilere göre ilk defa Hindistan'da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.
Klasik Covid-19 hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor. Bu belirtileri gösterenlerin vakit kaybetmeden Covid-19 testi yaptırmaları isteniyor.
AŞILAR DELTA PLUS VİRÜSÜNE KARŞI ETKİLİ Mİ?
"BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen birinci nesil Kovid-19 aşısı Delta da dahil olmak üzere hali hazırda dolaşımda olan varyantların hepsine karşı etkili. Bu sebepten dolayı aşımızda şu an için herhangi bir uyarlama çalışması yapmayı düşünmüyoruz."
Bu sözler BionTech CEO'su ve aşıyı yaratan ekibin başında yer alan Prof. Dr. Uğur Şahin'e ait. Şahin yaptığı açıklamada aşıyı varyantlara karşı uyarlamanın henüz gerekli olmadığını söyleyerek tüm dünyaya raht bir nefes aldırdı.
"Önümüzdeki 12 ay içinde, yeni varyantlar oluşursa aşıyı bu varyantlara göre uyarlamak söz konusu olabilir ancak şu anda buna ihtiyaç duymuyoruz." diyen Şahin, bunun ancak aşı varyantlar karşısında etkisiz kalırsa ve bu da deneyler ve saha verileriyle kanıtlanırsa bu yönde çalışma yapılabileceğini ifade etti.