22.05.2023 - 07:57 | Son Güncellenme:
Hatay Defne Devlet Hastanesi'nin çılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 256'sı hekim, bin 44 sağlık çalışanının görev yapacağı hastanede, en gelişmiş MR ve tomografi cihazları bulunuyor.
SON TEKNOLOJİ SAÜLIK CİHAZLARIYLA DONATILDI
Defne Devlet Hastanesi tek kat olarak ağır çelikten inşa edildi. Laboratuvar da son derece teknolojik cihazlarla donatıldı.
Defne Devlet Hastanesi Başhekimi İmadettin Alpay Özkaya, hastaneyle ilgili şu bilgileri verdi:
"11 ameliyathanemiz var, 9 diyaliz yatağımız var. Bilgisayarlı tomografi ve MR dahil olmak üzere 15 görüntüleme birimimiz var. Bir genel laboratuvarımız var bunun yanı sıra bir bronkoskopi ünitesi ve üç endoskopi ünitesi var."
36 POLİKLİNİK İLE HİZMET VERECEK
79 bin metrekarelik alana inşa edilen Defne Devlet Hastanesi, 28 bin metrekarelik kapalı alana sahip.
36 polikliniğin ve 300 yatağın bulunduğu hastane, bugün hasta kabulüne başlıyor.
Güzel olmuş mu? pic.twitter.com/ivpoL3wexi
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) May 21, 2023
BAKAN KOCA'DAN CNN TÜRK'TE AÇIKLAMALAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’daki Defne Hastanesi’nde CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı.
Fahrettin Koca'nın açıklamaları şöyle: Deprem sonrası Hatay’da sağlık kuruluşlarımız hizmet veremez hale gelmişti. Ön planda sağlık kuruluşlarımızın hizmet verebilmesi için gayret sarf ettik. Bu çerçevede erken dönemde hizmet verebilir hale gelebilecek çelik konstrüksiyon yapılmış hastanelerin yapımına karar verdik.
Bu anlamda Defne’nin daha önceden de sağlık hizmeti ile ilgili hastane yapımı söz konusuydu. Geçen yıl Defne için 200 yataklı yatırım programına alınmıştı. Biz bu çerçevede Defne’de çelik yapıdan oluşan tek katlı bir hastane inşaatını başlatmış olduk. Bunun için öncelikle yer sorunu söz konusuydu.
Biz doğrusu başta Orhanlı bölgesini tercih etmiştik. Orada özel mülkiyet durumuydu, bölgenin büyükleri razı olmadılar. Biz de devlet olarak yetkimiz olmasına rağmen gönlünüz razı değilse buraya yapmıyoruz dedik. Bölgenin kanaat önderlerine, muhalefet vekilleri dahil olmak üzere bu bölgede karar kıldık. 60 günde hastanenin faaliyete geçmesini planladık, şu an geldiğimiz noktada 57’nci gündeyiz.
Ameliyathane ve yoğun bakımlarla ilgili faaliyete geçebilecek olan bir hastaneden bahsediyoruz, 300 yataklı, bütün birimleri ile hizmet verebilecek olan bir hastane, fizik tedavisi ile MR’ı ile tomografisi ile röntgen laboratuvar diğer hizmetleri ile yarından sonra hizmet verebilir bir hastane haline gelmiş oldu.
‘28 BİN METREKARE ALANIN ÜZERİNE KURULU’
Toplam 28 bin metrekare alanın üzerine kurulu bir hastaneden bahsediyoruz. Tek katlı, çelik yapıdan oluşan 28 bin metrekare yapıdan bahsediyoruz. Temeli 70 cm yapının üzerine kuruldu, 1 günde atılmadı. Hafriyat kısmı 30 gün sürdü.
Yaklaşık 40 bin kamyona yakın hafriyattan bahsediyoruz. İlk kolunu koyduğumuz gün 23 Nisan’dı, 27 günlük çelik yapıdan bahsediyoruz, 57 günden de bahsetmiyorum. Hafriyat bu kadar uğraştırmasaydı kadar kısa sürede bitmiş olurdu.
Temel atma töreni sembolikti. 28 bin metrekare yani 28 dönümlük 70 cm’e kadar temelden oluşan bir temel yapısından bahsediyorum. Çelik yapıya özel bir temel söz konusu olduğu için sembolik bir temel atma töreniydi. Ameliyathanenin devreye girmesi önümüzdeki iki haftayı bulur.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELEN BİRİSİ NERELERDE MUAYENE OLABİLİR?
Bütün polikliniklerde muayene olabilir. Cildiye, dahiliye, nöroloji olmak üzere bütün birimlerde muayene olabilir, MR çekilebilir. Kan tetkikleri yapılabilir görüntüleme yapılabilir.
HASTANE ODAKALARI HAKKINDA
2 yataklı bir odamız. TV’leri ile, buz dolabı ile, en önemli özelliği oksijen ve hava tertibatı ile bütün odaları herhangi bir felaket anında, ihtiyaç durumunda yoğun bakıma dönüştürülebilir altyapıya sahip.
SAĞLIK KADROSU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?
Tamamen faaliyete geçtiğinde yaptığımız çalışmada 1044 kişi çalışmış olacak.