Gündem‘Davanın özü ayrıldı yeniden değerlendirin’

‘Davanın özü ayrıldı yeniden değerlendirin’

02.11.2010 - 01:37 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, darbe günlükleriyle ilgili soruşturmanın Ergenekon’dan ayrıldığını hatırlatarak, “İddia makamı davanın özünü ayırmış gözüküyor. Yeni bir değerlendirme yapılmasını talep ediyorum” diye konuştu

‘Davanın özü ayrıldı yeniden değerlendirin’

2. Ergenekon davasının duruşmasında söz alan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in “darbe günlüklerinin davanın özünü oluşturduğu” şeklindeki açıklamasını ve darbe günlükleriyle ilgili soruşturmanın Ergenekon davasından ayrıldığını hatırlatarak, “İddia makamı davanın özünü ayırmış gözüküyor. Sayın heyetinizin bu iddianamedeki iddiaları tekrar gözden geçirmesini ve yeni bir değerlendirme yapmasını talep ediyorum” dedi.

‘Pekgüzel de açıkladı’
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda görülen duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Mustafa Balbay, 21 Kasım 2009 günü sorgusunun yapıldığı sırada kendi talebi üzerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’e “darbe günlükleriyle ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığının” sorulduğunu hatırlatarak, Savcı Pekgüzel’in de “günlüklerin bu davanın özünü oluşturduğu” şeklinde açıklama yaptığını söyledi. Kendisinden elde edilen notların bunların doğrulayıcısı olduğunun iddia edildiğini anlatan Balbay, darbe günlükleri ile ilgili soruşturmanın “Ergenekon” davasından ayrıldığını hatırlatarak, “İddia makamı davanın özünü ayırmış gözüküyor. Sayın heyetinizin bu iddianamedeki iddiaları tekrar gözden geçirmesini ve yeni bir değerlendirme yapmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

18.5 ay sonra savunma yaptı

2. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, dün tedavi gördüğü hastaneden ambulansla getirildiği Silivri Cezaevi’ndeki ikinci Ergenekon davasında doktor kontrolünde ifade verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın dünkü 89. oturumunda Hilmioğlu, 14 Nisan 2009’da gözaltına alındığını ve 17 Nisan 2009’da “terör örgütü üyeliği, yürütme organının faaliyetlerini engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Ben bir bilim insanıyım, hukuk da bir bilim dalıdır. Hukukun da gelişmesi zaman zaman çok acı veren süreçlerden sonra gerçekleşebilmiştir. Bir tutuklunun 18.5 ay sonra savunmasını verebilmesi, temel insan haklarına dayalı, eşitlikçi, evrensel çağdaş hukuk kurallarıyla nasıl bağdaşabilir?” Duruşmayı tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter de izledi.

Haberin Devamı

KCK dosyası Ergenekon’a
1. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Zekeriya Öztürk’ün talebi üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır’da görülen KCK davası dosyasının bir kopyasını istedi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günkü duruşmada alınan taleplere ilişkin ara kararını dün açıkladı. Alparslan Arslan’ın babası İdris Arslan tarafından sanığa ait olduğu iddiasıyla verilen Arapça metinlerin ne anlama geldiğinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na sorulmasına karar veren mahkeme, 16-17 Mayıs 2006’da Sıhhiye Orduevi Müdürlüğü’nde kullanımda olan hard diskler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırdı.