29.04.2018 - 16:16 | Son Güncellenme:
Uyku sırasında salınan hormonlar önemli
Büyümemiz için özellikle karanlık ortamda çekilen uyku çok kıymetlidir. Bu karanlık ortamdaki uyku esnasında salgıladığımız melatonin adlı büyüme hormonu, gelişim dönemindeki çocuklar için çok önemlidir. Bu hormon sayesinde vücut fonksiyonları daha işlevsel hale gelir ve özellikle okul dönemindeki çocuklar için önemli olan konsantrasyon ve anlama kolaylığı kazanılmış olur. Melatonin aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren ve kanseri önlemeye yardımcı bir hormondur.
Uyku vücuda ve beyne bir nevi reset atar
Gün içinde yıpranan vücut ve birden fazla çok duygu ve düşüncenin hakim olduğu beynimiz çok çalışır ve bir süre sonra yorgun düşer. Uyku tam bu esnada günün yorgunluğunu alır ve vücudu yeni bir güne hazırlar.
Hayatın yoğun temposuna yeni yeni alışan okul dönemi çocukların bünyeleri çok enerjik ve sağlıklı olmasına rağmen gün sonunda yorgunluğa yenik düşmektedir. Bunun için de okul çocukları en az 8 saat uyumalıdır ki ertesi gün derslerine, çevresine kolaylıkla adapte olabilsin ve dikkatleri dağılmasın.
Herkesin uyku ihtiyacı farklıdır
Kimisi çok az uykuyla bile yeterince dinç olurken kimisi de saatlerce uyku uyumasına rağmen yorgun uyanabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişlik gösterebilir. Yine de az uyku da çok uyku da pek önerilen bir durum değildir. İlkokul ve lise çağındaki çocuklarda çok fazla kısıtlama yapmaksızın onlara uykunun önemini anlatıp bu alışkanlıkları kazandırmalısınız.