09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
AA - DHA
Gaziantep’ten 1960 yılında yurt dışına kaçırılan ve sergilendiği ABD’den geçen ay sonu getirilen ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin eksik 12 parçası, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un katıldığı törenle ziyarete açıldı. Nizip ilçesindeki Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen törene; Bakan Ersoy’un yanı sıra Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.
Törende yaptığı konuşmada yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin takipçisi olacaklarını dile getiren Bakan Ersüş, şunları söyledi:
Ait olduğu yerde güzel
“Bilimsel verilerin dışında bu portre ile ilgili kesin olan bir şey varsa o da belleklerimize kültür tarihimizin bir parçası olarak kazınmış olmasıdır. İşte kültürel mirası bir materyal olmanın ötesine geçiren de bu aidiyet duygusudur. Bu sebeple kültürel miras aynı duyguları paylaşmayı sağlayan güçlü bir bağlılıktır. Bugün bu bağın gücüne güç katıyoruz. Çingene Kızı’nın resmedildiği kompozisyona ait 12 parça, eşsiz mozaik bizlerle ana yurdunda buluşuyor. Bu coğrafyadan koparılan kültürel mirasların ana yurduna döndürülmesinin ısrarla takipçisi olacağız. Bu, bizim ülkemize ve tüm insanlığa karşı sorumluluğumuzun gereği.”
Bakan Ersoy, tüm dünyaya, insanlığın ortak kültürel mirası olan eserlerin ait oldukları yerde korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında hassasiyet göstermeleri için bir kez daha çağrıda bulunarak, “Kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara dönmesine izin vererek kazanmak ilkesini herkesin benimsemesi en içten temennimiz. Her eser kendi vatanında ait olduğu yerde güzel, orada anlamlı” diye konuştu. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier de, Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü anımsatarak, “Bugün Türkiye’nin olağanüstü mirasının bir parçası olan Roma dönemi Çingene Kızı mozaiğine ‘Evine hoşgeldin’ demekten çok memnunuz” ifadelerini kullandı. Gaziantep’in binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasa sahip olduğunu vurgulayan Vali Davut Gül de, “Büyük devlet olma, çakıl taşı nerede olursa bunu alabilme gücüyle ilgilidir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de çok heyecanlı ve gururlu olduğunu belirtriği konuşmasında, “60 yıl önce büyük bir hasretle başlayan Çingene Kızı ailesine kavuşuyor, kız kardeşine kavuşuyor, tablosuna kavuşuyor. Çingene Kızı’nın ailesine, kız kardeşi Belkıs’a nasıl kavuştuğuna hep birlikte şahitlik edelim” ifadelerini kullandı.
1965’ten beri ABD’deydi
1960’lı yıllarda Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Ören Yeri’ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan, 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu. Eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında yaklaşık 5 ay önce protokol imzalanarak çalışmalara başlanmış ve parçalar 28 Kasım’da uçakla Gaziantep’e getirilmişti.