GündemCHP ‘ön seçim’ formülü arıyor

CHP ‘ön seçim’ formülü arıyor

24.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

CHP’de 6-8 Eylül’de yapılacak tüzük kurultayı öncesinde örgütün en çok istediği “önseçim” için formül aranıyor. Toplantıda ön seçim kapsam ve sınırlarını belirlemesi bekleniyor

CHP ‘ön seçim’ formülü arıyor

Mehtap Gökdemir / Ankara - CHP’de tüzük kurultayı öncesinde “ön seçim” için formül aranıyor. Geçtiğimiz hafta ilk toplantısını yapan Tüzük Komisyonu 27 Ağustos Salı günü saat 10’da ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Komisyonun Çarşamba günü yapacağı üçüncü toplantının ardından bir taslak metnin oluşabileceği belirtiliyor. Taslak metinde 10 civarında maddede değişiklik olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Tüzük değişikliğine ilişkin örgütlerce Genel Merkez’e iletilen öneriler arasında özellikle ön seçim ve dönem sınırlaması getirilmesi yer alıyor. Örgütler ön seçimin kapsamının genişletilmesini istiyor. Bu çerçevede milletvekili, belediye, cumhurbaşkanı ve genel başkan adaylarının ön seçimle belirlenmesini isteyenler de bulunuyor. Tüzük komisyonunun iletilen önerileri değerlendirerek ön seçimin kimleri kapsayacağı ve sınırlarını salı günkü toplantısında netleştirebileceği ifade ediliyor.

Parti kulislerinde ön seçim konusunda tek bir modelin çıkmayabileceği, yapılacak seçimin niteliğine göre aday tespiti için farklılaşma olabileceğine işaret edilirken, modelin tespitinde farklı dinamiklerin dikkate alınabileceği belirtiliyor. Bu noktada bazı belediye başkanlarının örgütün ön seçim sandığından çıkamayabileceği kaygısı da dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Dönem sınırlaması

Tüzük değişikliği ile AK Parti’deki “üç dönem” olarak uygulanan dönem sınırlamasının CHP’de de hayata geçirilmesi bekleniyor. Milletvekilliği ve yönetim kademeleri için getirilecek bu sınırlamanın iki mi yoksa üç dönem mi olacağına henüz karar verilmezken, edinilen bilgiye göre ön seçimden çıkanların dönem kuralından muaf tutulması formülü üzerinde de duruluyor. Tüzükte “başarı kriterine” yer verilmesi de planlanıyor. Ancak başarı kriterinin daha çok teşvik etme ve ödüllendirme boyutuyla tüzüğe gireceğine işaret ediliyor.