12.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ŞEBNEM HOŞGÖR
ŞEBNEM HOŞGÖR- Bozdağ, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile 2022 yılını değerlendirme toplantısında, önümüzdeki dönemde yargıda atmayı planladıkları adımlara ilişkin önemli açıklamalar yaptı:
UZUN SÜREN DAVALARA “TASFİYE”: Halen 1926’dan kalan halen süren 3 dava var. En uzun süredir devam eden 30 dava ile ilgili müfettiş görevlendirdim. Niye uzamış, uzamaması için çözüm ne araştırma yaptırıyorum. Anayasa aykırı olmamak kaydıyla bu konuda atacağımız adımlar olacak. 20-30 yıl süren davaların uzun süren davaların tamamını tasfiye edecek bir düzenleme yapacağız.
CEZASIZ SUÇ KALMAYACAK: (İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki dava hatırlatılarak hakaret suçlarında cezai yaptırımın siyasi yasakla bağının kesilmesine ilişkin adım atılıp atılmayacağı sorusu üzerine) Hakaret suçu ile ilgili müstakil bir çalışmamız yok. Ancak cezasızlık algısını ortadan kaldırma amaçlı bir çalışma var. Ceza miktarı çok düşük suçlarda cezasızlık algısı var çünkü infaz sistemimize göre 2 yıla kadar yatarı yok. Cezaevine giriyor çıkıyor. Cezası düşük suçlar işlendiğinde caydırıcı bir yaptırım uygulanmadığında daha nitelikli suçla karşılaşılıyor. Örneğin bir kadını tehdit ediyor, cezası 6 aydan 2 yıla kadar yatarı yok. Tutuklanmak yasak. Kadın şikâyet ettiği ile kalıyor. Bu sefer öbürünün öfkesi artıyor, darp ediyor. Onun da cezası düşük. Oradan da ceza yok, sonra gidiyor daha büyüğünü işlemeye cürret ediyor. Batı uygulamalarına da baktık. Az süreli suçlar için illa hapis ile karşılamak yerine başka yaptırımlarla karşılama var. Ama infazı tam 3 ay alıyorsa, üç ay yaptırım. Bizde de seçenek yaptırımlar var. Kamu yararına çalışma diyor mesela, günde iki saat çalışıyor 1 gün sayılıyor. Kamu malına zarar verdi hakim yargılama aşamasında ‘Belediye park bahçelerinde üç ay çalış’ diyecek. Üç ay her gün 8 saat gidecek. Üç aysa üç ay, 1 yıl ise 1 yıl. Cezası 1 yıla, 2 yıla kadar da olabilir ama cezasız suç kalmayacak. Hapis cezası gereken suçlar nitelikli suçlar olacak. Seri, basit yargılama ya da bunun usulünü de biz koyacağız. Hakaret de bu kapsamda değerlendirilecek bir konu.
CHP’DEN HâKİM Mİ BULACAĞIZ: (İmamoğlu davası ve yargıya müdahale iddiası) Hâkimi HKS 1. Dairesi değiştiriyor, bizim bir alakamız yok. Bu hâkimi daha önce Sayın İmamoğlu ve avukatları ‘bize karşı adil değil, tarafsız değil’ diyerek reddettiler. Üç defa. Şimdi reddettikleri hâkimi göklere çıkarıyorlar. Yerine gelen hâkim karar verdiğinde de onu da yapmadıkları hakareti bırakmıyorlar. Bu hâkimi de reddettiler. Ne yapacağız? CHP Genel Merkezi’nden hâkim mi bulacağız?
2023 İKİNCİ SEÇİMDİR: (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığı tartışması) Anayasa değişikliği 2018 seçimleriyle yürürlüğe girdi. O zaman Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk başkanı olarak seçilmiştir ve 2023’teki seçimi ikinci seçimdir.
SİNAN ATEŞ CİNAYETİ: 13 kişi hakkında tutuklama, üç kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Bir kişi de aranıyor. Konu bütün boyutlarıyla soruşturuluyor. Karanlıkta kalan hiçbir yön olmayacaktır. Ve konu her yönüyle aydınlatılacaktır.
MAHKÛMLARIN SOSYAL MEDYAYI KULLANMASI: (Selahattin Demirtaş’ın sosyal medya üzerinden siyasete müdahale ettiği iddiası) Hükümlülerle görüşmede avukat ve ailelerin onlardan aldıklarını sosyal medyaya yansıtmaları var. Bu konuda çalışıyoruz. Çünkü bir yandan hükümlü, öte yandan da sosyal medya ve diğer medya mecralarıyla farklı farklı işler yapıyor. Arkadaşlarımız hazırlıklarını bitirince dünyaya bakıp ona göre bir karar vereceğiz inşallah.
KONUŞURSAM SIKINTI: (HDP hakkındaki kapatma davası) Bir kanaatim var ama Adalet Bakanı olarak paylaşmam yargılama sürecini etkileme sonuçları açısından değerlendirilebilir.
İKİ KOMUTAN İÇİN KOCAMA KARARI: (28 Şubat Davası) Şu anda iki kişiyle ilgili ‘kocama hali’ne ilişkin Adli Tıp raporu çıktı. Kenan Deniz’le İlhan Kılıç. Süreç devam ediyor. Ceza İşleri’ne gelecek, oradan Cumhurbaşkanı’na iletilecek.
BEŞİK VE OYUNCAK: Cezaevinde anneleriyle kalan çocuklarımızın maması, bezleri devlet tarafından karşılanıyordu. Bundan sonra bütün ihtiyaçları oyuncakları, beşiği vs. devlet tarafından karşılanacak. Halen cezaevlerinde 470 anne yanında 520 çocuk var.
İNFAZ KORUMA MEMURLARINA ŞEHİTLİK: Ceza infaz kurumu memurlarını da görevdeyken eğer şehit olurlarsa diğer emniyet gibi, jandarma gibi TSK mensupları gibi aynı kapsama alıyoruz.