GündemCezalar tırpanlanıyor sistem ıslah etmiyor

Cezalar tırpanlanıyor sistem ıslah etmiyor

10.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çocuğa tecavüz edip öldüren zanlının cezaevinden hangi kapsamda çıktığını, hukukçular Milliyet’e anlattı:

Cezalar tırpanlanıyor sistem ıslah etmiyor

EREN KOCA - İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer: Ülkemizde ceza infaz mevzuatı hemen her yıl değişmektedir. Her değişiklik ile kapalı veya açık ceza evlerinde kalma süreleri, şartla salıverme ve deneme süreleri de değişmektedir. Bu değişikliklerin çoğu bir af uygulamasıdır esasen. Özellikle şiddet suçları sıklıkla affa uğramaktadır. Doğrudan veya dolaylı af kanunları ile şiddet suçluları serbest kalmakta ve tekrar suç işlemektedirler.

Haberin Devamı

Ceza Avukatı Mehmet Zengin: Yasada müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları vatandaş nezdinde ömür boyu hapis olarak algılanıyor. Bu hapis cezaları çeşitli istisnai terör cezaları dışında İnfaz Kanunu’yla tırpanlanan cezalar. Örneğin; müebbet hapis cezası alıyorsunuz yaklaşık 25 yıl yatarsınız yine cezanız ağırlaştırılmış müebbet olsa da maksimum yatabileceğiniz yıl 32 yıl. İnfaz Kanunu’nda zaten birçok ceza tırpanlanıyor. Bu zanlıya mahkeme büyük ihtimalle ağırlaştırılmış müebbet cezası vermiştir. İçeride tabiri caizse ‘uslu’ durduğunuz zaman denetimli serbestlik avantajlarından yararlandırılıyor.

Cezalar tırpanlanıyor sistem ıslah etmiyor

Ceza Avukatı Merve Uçanok: İnfaz yasalarımız sürekli değişiyor. Hükümlüler de bu değişikliklerden en lehe olanlardan yararlanıyor. Ayrıca sağlıklı iyi hal denetimi yapılamadığından suç ve suçludan bağımsız herkes açık cezaevine geçip izin hakkına ve koşullu salıverilme hakkından yararlanabiliyor.