08.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara EKONOMİ SERVİSİ
Cep telefonu operatörlerinin kimin kimi aradığını gösteren görüşme kayıtlarını geriye dönük 5 yıl süreyle saklaması haberi tartışma yarattı. Vodafone ve Avea, konunun muhatabının TİB olduğunu bildirdi. Turkcell ise, iletişimin tespitinin 23 Temmuz 2006’dan itibaren TİB’de olduğunu, bu yüzden ilgili sürecin operatörlerin dışında işletildiğini bildirdi.
Milliyet’e konuşan Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek ise GSM operatörlerinin cep telefonu kayıtlarını, ilgili yönetmeliğin sadece 1 yıl saklanmasına izin vermesine rağmen 5 yıl süreyle sakladıkları yönündeki haberleri yalanladı. Şimşek, “Mevzuat, GSM firmasını, 1 yıl süreyle kayıtları saklaması konusunda yükümlü tutuyor. Firmanın kayıtları 1 yıldan fazla süreyle saklaması ise mevzuatta cezai yaptırıma bağlanmamış. Mevzuat, ‘en az 1 yıl’ diyor. Her şey mevzuata uygun” dedi.
Vatan gazetesinin önceki gün ve dün yayımladığı haberlerde, GSM firmalarının 5 yıl süreyle, görüşmelere ilişkin tüm bilgileri sakladıkları, bu konuda 28 Mayıs 2009’da yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin ise bilgilerin sadece 1 yıl süreyle saklanmasına izin verdiği iddiaları yer aldı.
Yönetmeliğin, 19. maddesinin “f” bendinde, “Erişim sağlayıcı olan veya telefon hizmeti sunan işletmeci, kullanıcı sayısı, kimlik bilgileri ve görüşme süreleri ile altyapısı üzerinden gerçekleşen görüşmelere ait trafik bilgilerini, 1 yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür” ifadesi yer alıyor.
Şimşek ise yönetmelikteki hükmün yanlış yorumlandığını söyledi. Şimşek, “ Yönetmelik, GSM firmalarına 1 yıl süreyle kayıtları saklama yükümlülüğü getiriyor. 1 yıldan sonra, GSM firması elindeki bilgileri ortadan kaldırmalı gibi bir durum yok. Bu konu cezai yaptırıma bağlanmamış.” dedi.
‘1 yıl en az saklama süresi’
Yasadaki ‘1 yıl’ ifadesinin, kayıtların en az saklanması gereken süreyi ifade ettiğini belirten Şimşek “ Yasaya göre, müşteri ile GSM firması arasında fatura konusunda dava açılırsa mahkeme, TİB’den kayıtları istiyor. TİB de bunları alıp mahkemeye gönderiyor. Kayıtların asıl saklanmasının amacı da budur” diye konuştu.