30.04.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:
Mercimek köftesi için kullanılacak suyu mutlaka ölçmelisiniz. Mercimek köftesi yanında ikram edeceğiniz yeşillikleri bol su ile yıkayarak yemeğin yanında buz gibi bir ayran hazırlamalısınız.
Annelerin, ellerinin lezzetini katarak hazırladığı ve herkesin severek tükettiği mercimek köftesi tarifini artık sizler de kolayca yapacak ve anne eli değmiş gibi hissedeceksiniz. İşte mercimek köftesi tarifimiz.
Malzemeler
· 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
· 3 su bardağı sıcak su
· 1,5 su bardağı ince bulgur
· 2 adet kuru soğan
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı biber salçası
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 5 adet taze soğan
· 1 demet taze maydanoz
· 1çay kaşığı tuz
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı pul biber
· 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Kırmızı mercimeği bol su ile yıkayarak sıcak suda kaynatalım. Kaynayan ve suyunu çeken mercimeğin içerisine ince bulguru ekleyelim ve ocaktan alalım. Tencerenin kapağını kapatarak ince bulgurun mercimekle iyice karışmasını bekleyelim. Yaklaşık 15 dakika kadar bekleme işlemini sürdürelim. Bu işlem ince bulgurun şişmesi için gereklidir.
Mercimek ve ince bulgur beklerken kuru soğanları ince ince doğrayarak zeytinyağı döktüğümüz tavaya atarak 5 dakika kavuralım. Kavrulan soğanlarını üzerine domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyerek kavurma işlemine 3 dakika kadar devam edelim. Daha sonra taze soğanları ince ince doğramaya başlayalım ve ardından maydanozları da ince ince doğrayalım. İstenilen kıvama gelen mercimeğin üzerine salçalı harcı dökelim ve ardından doğradığımız maydanoz ve soğanları ekleyelim. Tüm malzemeyi özdeşleşene kadar karıştırmaya devam edelim ve hazır olan harcımızdan küçük parçalar alarak şekil verelim. Şekil verilen mercimek köftelerinin yanına bol yeşillik koyarak bu lezzetli yemeği servis edebilirsiniz.
Püf noktası
Köfteyi hazırlarken su miktarını göz ile takip edebilirsiniz. İlk koyduğumuz su miktarı az gelirse daha sonra su ekleyebilirsiniz.