14.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DHA
Deprem bölgesine yardımlar yapılırken çocukların ruh hali de dikkate alınıyor. Depremin vurduğu Malatya’da kadın askerler çocuklara manevi ablalık yapıyor. Manisa İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Astsubay Üstçavuş Belkıs Şahiner, çocukların gönlüne dokundu. Malatya Şeker Fabrikası yerleşkesinde kurulan çadır kentte ekip arkadaşlarıyla ilk günden itibaren depremzedelere destek olan Şahiner, çocukların saçlarını yapıp, yüzlerini boyayarak oyunlar oynadı. Çocukların depremin korkusunu üzerlerinden atmalarına yardımcı olan Şahiner, bölgede ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını aktardı. Tiyatro oyuncusu Ömer Konakçı da Malatya’da Nasrettin Hoca kostümü giyip, toplanma alanlarını ziyaret ederek çocuklara moral vermek için teatral gösteriler yapıyor. Konakçı, “Bu zor günlerde çocukların yüzlerini güldürmeye çalışıyorum” dedi.
Psikososyal destek
Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan psikososyal destek personelinden oluşan ekipler, Hatay’da yetişkin depremzedelere ve çocuklara psikolojik destek sağlıyorlar. Siirt Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından psikososyal destek hizmetlerinde görevli 10 kişilik ekip de deprem bölgesine gönderildi. Van Emniyet Müdürlüğü görevlileri de Malatya’da depremlerden etkilenen çocuklarla oyunlar oynayarak onlara moral kazandırmaya çalışıyor. Nazilli Belediyespor Kulübü’nün de depremzede çocuklara sporla psikolojik destek sağlayacağı bildirildi. Ekiplerin tüm amacı, çocukları depreminden etkisinden kurtarabilmek.
Çocuğu kaygıdan uzak tutun
Bostancı Final Okulları Rehberlik Servisi’nin hazırladığı rehber ebeveynlere yol gösteriyor. O tavsiyeler şöyle:
*Çocukları olumsuz görüntülerden uzak tutun. Çocuğun olduğu ortamlarda sürekli endişelerden söz etmeyin.
*Çocuklarda “psikosomatik bozukluk” olarak adlandırılan durumun belirtileri; baş ağrısı, altına kaçırma, mide ağrısı, ağlama, uyuma problemi ve sızlanma. Böyle bir durumda uzmanlara başvurun.
*Çocuğunuzun merak ettiği soruları cevaplandırın.
*Güvenli bir ortamda olduğunu çocuğa hissettirin.
*Bu süreçte yaşanılan kaygı, üzüntü, korku gibi duyguların normal olduğunu söyleyin.
*Eğer çocuk istiyorsa afetzedeler için birlikte katkıda bulunun. -EFNAN ATMACA