GündemBütçeden sonra Cumhurbaşkanı seçim tasarısı görüşülecek

Bütçeden sonra Cumhurbaşkanı seçim tasarısı görüşülecek

10.12.2011 - 15:11 | Son Güncellenme:

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nı bütçeden sonra komisyonun gündemine alacaklarını söyledi.

Bütçeden sonra Cumhurbaşkanı seçim tasarısı görüşülecek

Kuzu, "Belki orada bu konuyla alakalı bazı düzenlemeler getirilebilir ama bana sorarsanız bu konuda YSK doğrudan doğruya yetkili olmamalı. Ne olur, biz yasaya bunu yazarak Meclis’ten bunu düzenleyebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

-"TÜRKİYE’DEKİ SİYASET DALGALI"-

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ANKA’ya Cumhurbaşkanı seçim tarihi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğu yönündeki tartışmalara Burhan Kuzu, şöyle dedi:

"Anayasa’da bu manada açık bir hüküm olmayınca tartışma buradan çıkıyor. Bu açık hüküm olmamasının nedeni biz, 11 nolu Cumhurbaşkanı’nı halka seçtirmek niyetiyle o yasayı çıkardık. Anayasa değişikliğini yaptık. 11 nolu Cumhurbaşkanının nasıl seçileceğini de oraya yazdık. Böylece sorun yoktu. Ne zamanki 27 Nisan bildirisi gerçekleşti. O zaman seçim öne alındı, bizim parlamento seçimi ve referandumda seçimden sonraya kaldı. Böyle olunca bizim ne Meclis’in ne Anayasa Komisyonu’nun ne herhangi birinin bir suçu yok. Tamamen Türkiye’deki siyasetin dalgalı olmasıyla alakalı bir durumdur bu. Normal çalışmıyor siyaset."

Haberin Devamı

-"5 YIL DİYENLERİN SAVUNMA ŞEYLERİ YANLIŞ"-

"Böyle olunca acaba diyorlar bu yapılan değişiklik 5’e inme işi mevcudu kapsar mı?" denildiğini ifade eden Anayasa Komisyonu Başkanı, "Anayasa’yı açıyoruz 7 yıllığına seçtik. Şimdi 7 yıllığına seçtik deyince 5’e nasıl indireceksin bunu. 7 yıllığına seçilmiş bir adamı, indirirsin açık bir hüküm koyarsın Anayasaya ya da bir düzenlemeye 5’e inmiştir, yazarsın, bu olur. Ama bunu yazmadıkça bunun 7 olduğunu düşünmemiz gerekir. Niye 7 yıllığına seçmişiz. Buna hukukta statülerin korunması diyoruz. Bu bir müktesep hak değildir. Aksine yazmak mümkündür ama bunu yazmadıkça da durup dururken aleyhe yorum doğru değil. Niye 7 yıllığına oturduğun bir adama 5 senen doldu niye, bir niyesi olması lazım. Dolayısıyla 5 yıl diyenlerin savunma şeyleri yanlış, argümanları" dedi.

-FRANSA ÖRNEĞİNİ VERDİ-

Türkiye’de birçok sağda ve solda anayasa hocalarının hep 7 yıl dediğini, içlerinde farklı söyleyenlerin olduğunu ama azınlıkta olduğunu vurgulayan Kuzu, "Dolayısıyla bu 7 yıl olarak kabul edilmesi lazım. Uygulamayı böyle yapılmamız lazım" dedi.

Bu konuda Fransa’dan örnek veren Kuzu, "Bunun dünya örnekleri de vardır. Mesela Fransa’da Jack Chirac 98’de 7 yıllığına seçildi 2000’de anayasa değişti 5’e indirdiler. Fakat Chirac 7 sene yaptı" dedi.

Haberin Devamı

-"GÜL’ÜN GÖREV SÜRESİ 7 YIL"-

"Gül görev süresi 7 yıl mı?" sorusuna Kuzu, "Tabii 7 yıldır" dedi. Kuzu, şöyle dedi:

"Aksine bakalım, diyelim ki, şöyle düşün; biz 7 yıllığına seçtik 5’e indirdik sonradan, peki 7 yıllığına seçseydik de 5’e indirmeyip 9’a çıkarsaydık, 9 olmaz diyorlar peki niye, indirdiğin zaman oluyor da çıkardığın zaman niye olmuyor. Mantığı yok çünkü bunun."

-ANAYASA KOMİSYONU BÜTÇEDEN SONRA CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ KANUNU TASARISINI GÖRÜŞECEK-

Bütçe görüşmelerinden sonra Meclis Anayasa Komisyonu’nun, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nı görüşeceğini belirten Kuzu, şöyle dedi:

"Bütçeden sonra muhtemeldir ki Cumhurbaşkanı Yasası’nı tekrar gündeme alacağız. Anayasa Komisyonu’nda malum biz onu çıkartmıştık geçen dönem, Genel Kurul’da bekliyor yasa. Dönem bittiği için tekrar görüşmemiz gerekiyor. Belki orada bu konuyla alakalı bazı düzenlemeler getirilebilir ama bana sorarsanız bu konuda YSK doğrudan doğruya yetkili olmamalı. Belirleme konusunda. YSK seçimi yönetir, seçimi yürütür ama seçim tarihini belirlemede birinci elden yetkili olmamalı. Böyle bir Anayasa’da durum yok. Olmamalı, ne olur biz yasaya bunu yazarak Meclis’ten bunu düzenleyebiliriz.

Haberin Devamı

Bu konuda bu da masada olmalı. Bu mesele tartışmayı bir nebze olsun azaltmak için bu yola gitmek lazım bence. Bütçeden sonra konuşulmalı."