GündemBu gece Miraç kandili mi? Diyanet 2020 kandil günleri tarihlerini duyurdu!

Bu gece Miraç kandili mi? Diyanet 2020 kandil günleri tarihlerini duyurdu!

21.03.2020 - 14:59 | Son Güncellenme:

Bu gece Miraç Kandili mi sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. İslam aleminde önemli gün ve geceler arasında yer alan kandil gecelerinin ilki mübarek üç ayların habercisi Regaip Kandili gecesinin idrak edilmesi ile açıldı. Kandil gecelerinin ikincisi ise Recep ayının 27'inci gecesi olarak bilinen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in göğe yükselişi ve Mekke'den Kudüs'e yaptığı yolculuk olarak bilinen Miraç Kandilinin eda edilmesi ile devam edecek. İşte 2020 Dini günler takvimi...

Bu gece Miraç kandili mi Diyanet 2020 kandil günleri tarihlerini duyurdu

Miraç Kandili ne zaman sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan Kandil gecelerinin ilki bu yıl içerisinde Mübarek üç ayların başlangıcında Regaip Kandili gecesinin idrak edilmesi ile başlandı. Recep ayının 27'inci gecesi Miraç Kandili gecesi olarak eda ediliyor. Peki bu gece kandil mi, ne kandili? Miraç kelimesinin anlamı nedir? Miraç Kandilinin önemi nedir?

Haberin Devamı

2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Üç ayların başlangıcı 25 Şubat 2020

Regaip Kandili 27 Şubat 2020

Miraç Kandili 21 Mart 2020

Berat Kandili 7 Nisan 2020

Ramazan ayı başlangıcı 24 Nisan 2020

Kadir Gecesi 19 Mayıs 2020

Ramazan Bayramı 24-26 Mayıs 2020

Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos 2020

Hicri Yılbaşı 20 Ağustos 2020

Aşure Günü 29 Ağustos 2020

Mevlid Kandili 28 Ekim 2020

MİRAÇ NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Miraç, İslam inancında, Peygamber Muhammed'in göğe yükselmesi hadisesi. Aslen "yükseğe çıkma" anlamına gelen söz, Arapça uruc (merdiven) kökünden gelir.

Kudüs'teki El-Aksa Camii

"Yolculuk yapmak" anlamındaki fiilin türevi olan ve "gece yolculuğu" anlamında kullanılan İsra, dini terminolojide Muhammed’in geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesini, Miraç ise göğe yükselmesini ifade eder. Dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır.

Haberin Devamı

Ayet ve hadisler

Kuran'da Miraç'tan bahseden ayetler Necm suresinde 13-18. ayetlerde geçer:

Bununla birlikte surenin baştan itibaren ele alınması ifadelerin Muhammed'in göğe yükselmesi ile bağlantılı anlatımlar olarak algılanmasını güçleştirmektedir.

Dini inanç

Miracın Hicret'ten bir yıl ya da 16 ay önce recep ayının 27. gecesinde gerçekleştiğine inanılır. Rivayete göre Muhammed gece vakti Kâbe’den alınıp Burak adı verilen binek üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Tapınağı) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camii'in altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.