GündemBu mevsimde bahar alerjisi yaşıyoruz

Bu mevsimde bahar alerjisi yaşıyoruz

15.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kış aylarını yaşamamıza rağmen havaların değişken seyretmesi, birçok kişide bahar aylarındakine benzer alerjiye neden oluyor. Uzmanlar hassas bünyeleri uyarıyor.

Bu mevsimde bahar alerjisi yaşıyoruz

 

MERT İNAN İstanbul - Aralık ayının ilk yarısı olmasına karşın hava sıcaklıklarındaki inişli çıkışlı grafik, birçok kişide tıpkı ilkbahar dönemindekine benzer alerjik reaksiyonlara neden olurken, uzmanlar ise hava sıcaklığındaki hızlı değişimlerin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Kimi günlerde İstanbul ve batı bölgelerde ortaya çıkan lodos ve sıcaklık değerlerindeki yüksek seyir, alerjik reaksiyon hassasiyeti olan vatandaşları olumsuz etkilerken, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, kapalı alanda geçirilen süreyle, alerjik alerjik reaksiyon arasında bağlantı olduğunu belirtirken, “Havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması ev tozu ve akarlara maruziyeti arttırıyor. Özellikle İstanbul’daki camekan plazalarda kapalı devre havalandırma sistemleri olsa da alerjik tepkimeler ortaya çıkabiliyor. Bu dönemde özellikle kömür ve odun tüketime bağlı hava kirliliğinde de artış olması tıpkı bahar aylarında alerjen kişilerde gördüğümüz gözlerde sulanma, kaşıntı halsizlik gibi sorunlara neden olabiliyor. Ani hava değişimleri, sıcaklıklar değerlerindeki iniş ve çıkışlar da metabolizmayı olumsuz etkiliyor. Bir gün önce güneşte 18-20 derece olan sıcaklık ertesi gün 12 dereceye düştüğünde vücudumuz bu duruma tepkime verebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Savunmasız bırakıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Duran Tok, mevsimsel geçiş dönemlerinin değiştiğine dikkat çekerken, "Bu durum metabolizmamızda bir takım hassasiyetlerin oluşmasına neden oluyor. Eylül, Ekim aylarındaki sıcaklık değerlerini Kasım ve Aralık ayının ilk haftasına sarkması hem viral enfeksiyonlara karşı bizleri savunmasız bırakırken, hem de bağışıklık sisteminin zayıflamasına da yol açabiliyor. Lodoslu günlerde sıcaklığın öğle saatlerinde neredeyse 20 dereceye çıkması, birkaç gün sonra 10 derece birden düşmesi dengemizi olumsuz etkiliyor. Bazı hassas bünyelerde ise alerjik reaksiyona benzer burun akıntısı, baş ağrısı, göz yaşarması, kaşıntı gibi tablolar görülebiliyor” bilgisini paylaştı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr.Bengi Başer de, hava kirliliği ve sıcaklık değerlerindeki dalgalanmanın immün sistemi olumsuz etkilediğine dikkat çekerken, uyarılarını şöyle sıraladı; “Hava kirliliği alerjik reaksiyonların yanı sıra immün sistemi olumsuz etkiliyor. Kovid-19’dan korunmak için taktığımız maskeler de bazı kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Yeterli yağışın düşmemesi bile hava kirliliği, toz maruziyeti ve beraberinde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Kalabalık ortamlarda yeterli ve sağlıklı havalandırma ortamları yok. Çok fazla dezenfektan kullanımı da tetikleyici olabiliyor."