22.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burcu Karakaş - Ayşegül Kahvecioğlu
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, Kobani’ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi çoğu üniversite öğrencisi 32 kişinin vahşice katledilmesinin ardından, yaşamını yitirenlerin kimlikleri ile birlikte yaşam öyküleri de ortaya çıktı. Gençlerin kısa hayatlarına sığdırdıkları hikâyeleri yürek burktu.
Can verenlerin isim listesi
Uğur Özkan, Ferdane Kılıç, Nartan Kılıç, İsmet Şeker, Cemil Yıldız, Nazlı Akyürek, Büşra Mete, Aydan Ezgi Şalcı, Süleyman Aksu, Alper Sapan, Okan Pirinç, Fikriye Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Hatice Ezgi Sadet, Nazegül Boyraz, Koray Çapoğlu, Serhat Devrim, Mücahit (Evrim Deniz) Erol, Çağdaş Aydın, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Ali Can Vural, Osman Çiçek, Kasım Deprem, Yunus Emre Şen, Erdal Bozkurt, Dilek Bozkurt, Mehmet Ali Varol, Med Ali Barutçu, Polen Ünlü.
Nuray Koçan - Nazlı Akyürek (22)
Kocaeli Üniversitesi’nin iki acı kaybı
- Nazlı Akyürek: Sakaryalı olan Nazlı Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı, burada ESP’nin çalışmalarına katıldı.
- Nuray Koçan: Bursalı olan Nuray da Nazlı Akyürek’le yakın arkadaştı. O da Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyordu.
Mudanya Sami Evkuran Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştu. İki arkadaş aynı zamanda KOÜ öğrencilerinin oluşturduğu Öteki Hukukçular Platformu’nun da üyesiydi. İnşaat işçisi baba Ali Koçan “Kızıma gitmemesi için çok ısrar ettim. ‘Baba, çocuklara oyuncak dağıtıp kütüphane yapmaya gidiyorum’” dedi.
İSMET ŞEKER
Oğlunun hayallerinin peşinde öldü
Kobani’de geçen 27 Ocak’ta YPG saflarında IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Mustafa Can Şeker’in babasıydı. Aslen Sivas Zaralı olan Şeker, oğlunun uğruna hayatını kaybettiği toprakları görmek ve yardım etmek için yola çıkmıştı. İstanbul Gazi mahallesinde yaşıyordu. Dün cenazesini teslim alan kızı Dilek Şeker’in ağzından, “Sana gitme demiştim baba, niye dinlemedin bizi” kelimeleri dökülüyordu. Dilek Şeker, “Babam kardeşim Yusuf’un peşinden gitti. ‘İnşaatçıyım, orada çocuklar için okul yapacağım’ derdi, bunun hayali ile yaşardı. IŞİD, ocağımızı başımıza yıktı” diyerek ağladı. İsmet Şeker’in oğlunun ardından yakın bir zamanda eşini de kaybettiği öğrenildi.
MURAT YURTGÜL
İnsan Hakları Kulübü’nün başkanıydı
İstanbul Arel Üniversitesi Psiklojoji bölümü son sınıf öğrencisi Murat Yurtgül’ü okutmak için ailesi borç para almış, bankadan kredi çekmiş. Henüz 25 yaşında olan Yurtgül Arel Üniveristesi’nde Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü’nün de başkanıydı. Psikoloji öğrencisi Murat Yurtgül, Kobanili çocuklara psikolojik destek verecekti.
Yurtgül’ün ardından annesi Şemsa Yurtgül, “Çocuğum insanlık için Kobane’ye gidecekti ancak insanlık düşmanları katletti” dedi. Yurtgül’ün cenazesi memleketi Mardin Kızıltepe’de kaldrılacak.
SÜLEYMAN AKSU (27)
‘Son dersini anladık hocam’
Yüksekovalı. İngilizce öğretmeniydi. Üniversiteyi Çukurova’da okumuş ve yeniden memleketi Yüksekova’da öğretmenlik yapmaya başlamıştı. Süleyman Aksu’nun öğrencileri ve mesai arkadaşları, dün görev yaptığı Şemsettin Onay Anadolu Lisesi önünde düzenledikleri yürüyüşle saldırıyı kınadı. Açıklama sırasında öğrenciler, “Son dersini anladık hocam” yazılı pankart açtı. Ardından grup sessizce dağıldı.
DUYGU TUNA
Maltepe ilçe başkanıydı
HDP Maltepe İlçe Eş Başkanı’ydı. Aynı patlamada hayatını kaybeden Günebakan ve Boyraz ile aynı mahallede oturuyorlardı. Kuzeni Barış Tuna, Facebook hesabından, “Kuzenini kaybetmiş birisi olarak şu soruların cevabını istiyorum: Eğer bu çocuklar daha Kadıköy’den çıktıklarından itibaren MİT tarafından takip edildi ise bu patlama esnasında onları yakından takip eden hiç mi kimse yaralanmadı? Bu çocukları takip edenler 500 metre öteden mi takip ediyorlardı” sözlerini paylaştı.
Alper Sapan (20)
‘Ölüm değil yaşam’ demişti
Giresunlu olan Alper Sapan Eskişehir’de felsefe bölümünde okuyordu. Vicdani retçi olduğunu dile getiren 20 yaşındaki Sapan, bir Facebook paylaşımında, “Ölüm değil yaşam için militarizmi reddediyorum” ifadelerini kullanmıştı. Eski kız arkadaşının, Sapan’ın ardından kaleme aldığı yazıda, “İntikamını almazsam yanına gömmesinler beni Alper. Yeminim olsun bunun peşini bırakmam” ifadelerini kullanması dikkat çekiyor. Sapan memleketi Giresun’da toprağa verilecek.
YUNUS EMRE ŞEN (22)
Hayali edebiyat öğretmenliğiydi
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyordu. ESP üyesiydi. Arkadaşları arasındaki lakabı “Keke” idi. Bugün memleketi Van’da toprağa verilecek.
CEBRAİL GÜNEBAKAN (23)
Eylemin sembolü oldu
Elazığ Karakoçanlıydı. İstanbul Üniversitesi Adalet Yüksek Okulu öğrencisiydi. Türkiye, Günebakan’ı Adana’da yapılan Kobani’ye destek eyleminde polisin ağzını yırtarcasına muamelesi sırasındaki fotoğrafıyla tanıdı. Cebrail, 17 yaşındayken cezaevine girmiş ve 3 yıl yatmış. Adana’da HDP’nin mitingine yapılan bombalı saldırıdan kurtulan Cebrail, 2 yıl önce İstanbul Gülsuyu’nda, mahalle çeteleri ile çatışmada yaralanmış. Şoförlük yaparak ailesini geçindiren baba Hacı Günebakan, Oğlum çok duygusaldı, balkonda tavuk kızartmama bile izin vermiyordu. ‘Mahallede fakirler var, gecekondu semtidir, yapma’ derdi. Hayatımız boyunca yoksul yaşadık. İki oğlumu tedavi ettiremediğim için kaybettik. Cebrail okusun, ailemize katkı sunsun istedik, o da olmadı” diye konuştu.
‘Herkesin yüreğine yaşam ateşi düşecek’
- Kasım Deprem (28): Suruç’un Aşağı Oylum köyünden. Akçakale’de yaşıyordu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi son sınıfında okuyordu. HDP Gençlik Kolları üyesi olan Deprem, yaşamını yitirmeden 8 saat önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Huzur memleketine gidiyoruz” ifadelerini kullanmış.
- Osman Çiçek: Kasım Deprem gibi o da Suruç’un Aşağı Oylum köyüne bağlı Dikmetaş mezrası nüfusuna kayıtlıydı.
- Nazegül Boyraz (55): CHP Maltepe Meclis Üyesi Yasemin Boyraz’ın annesiydi. 4 çocuk annesi Boyraz, İstanbul Gülsuyu’nda oturuyordu. Kızı Yasemin’le birlikte Kobani’le gideceklerdi. Ancak kızı apandisit ameliyatı nedeniyle gidemedi. Oğlunun IŞİD’e karşı savaşmak için Suriye’ye gittiği iddia edilen Boyraz’ın hem Kobani halkıyla dayanışmak hem de oğlunu görebilmek umuduyla yola çıktığı öğrenildi. Saldırıda yaşamını yitiren Cebrail Günebakan ile aynı mahalledendi.
- Çağdaş Aydın (27): HDP Esenler İlçe Başkanı Fethi Aydın’ın oğlu. Tunceli doğumlu. Ötekilerin Postası’nda editörlük yaptı. Eskişehir’de Kamu Yönetimi bölümünde okuyordu. Yola çıktıkları gece Facebook hesabından Yılmaz Güney’in, “Herkesin yüreğine insanca yaşamanın ateşi düşecektir bir gün” sözlerini paylaşmıştı.
- Cemil Yıldız (65): Aslen Sinoplu olan Yıldız, 7 Haziran seçimlerinde HDP’den Sinop milletvekili adayı olmuştu. İstanbul Gazi mahallesinde oturuyordu. Seçimlerden 2 gün önce HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırının ardından sosyal medyada “Provokasyonlar onların sonlarını değiştirmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.
- Büşra Mete (23): İstanbullu Mete, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğrenciydi. HDP Beşiktaş Gençlik Kolları üyesiydi. Kobani’ye yardım götürmek için teşkilattan Ezgi Sadet ve Polen Ünlü ile birlikte yola çıkmışlardı.
KORAY ÇAPOĞLU (32)
Her eylemde ön saflardaydı
Koray Çapoğlu: Trabzon Of’lu Çapoğlu, Devrimci Trabzonsporlular grubu üyesiydi. Patlamanın yaşandığı sırada da elinde Trabzonspor bayrağı taşıyordu. Çapoğlu, Gezi eyleminde, Dink anmalarında, Validebağ, Yırca, son olarak da, “Yeşil Yol’a dur de” eylemlerinde hep ön saflarda yer almıştı.
Patlama sırasında hayatını kaybeden arkadaşı Ezgi Sadet’in elini sıkıca tutmasıyla hafızalara kazınan Gökçe Çetin’in yaralı olarak kurtulduğu ve tedavi altına alındığı öğrenildi.
Patlamanın simgesi olan kadın yaşıyor
Suruç’taki saldırıda yaşamını yitiren Ezgi Sadet’in elini sıkıca tutarken çekilen fotoğrafı ile patlamanın simgesi olan ve öldüğü sanılan Gökçe Çetin’in yaralı olduğu ortaya çıktı. Şanlıurfa’da ilk tedavisi yapılan Çetin, ileri tedavi için İstanbul’a gönderildi. Yaşamını yitiren arkadaşının elini sıkıca tutması ile herkesin hafızasına kazanan ve patlamada vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar ve yaralanmalar oluşan Gökçe Çetin, öğleden sonra tedavi gördüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ambulansla GAP Havaalanı’na götürüldü. Yaralı genç kızın, uçakla ileri tedavi için İstanbul’a sevk edildiği bildirildi. Ömer PINAR Şanlıurfa DHA
HATİCE EZGİ SADET (20)
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümünde okuyordu. 2 yıl önce bu bölümü kazandığında, Facebook sayfasına, “İşsiz olacağım ama ben mutluyum” notunu düşmüştü. Kobani ziyaretini düzenleyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun Eşbaşkanı Özgen Sadet’in kardeşiydi.
Kobani’ye oyun parkı yapacaktı
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki terör saldırısında hayatını kaybeden Erdal Bozkurt, Ağrı’da toprağa verildi. Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu (SGDF) üyesi Bozkurt’un cenazesi, Gaziantep Adli Tıp Kurumundaki otopsinin ardından ailesine teslim edilerek, memleketi Tutak ilçesine bağlı Sorguçlu köyüne getirildi. Bozkurt için köy camisinde düzenlenen cenaze törenine, ailesi ve yakınlarıyla HDP Ağrı milletvekilleri Berdan Öztürk ve Mehmet Emin İlhan, Tutak Belediye Başkanı Fırat Öztürk, HDP il ve ilçe temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Bozkurt’un cenazesi, kılınan namazın ardından köy kabristanlığında toprağa verildi. İstanbul’da inşaat işiyle uğraşan evli ve üç çocuk babası 27 yaşındaki Bozkurt’un, Kobani’de oyun parkı yapmak için Suruç’a geldiği öğrenildi.
Uğur Özkan (26)
‘Bu sefer Kobani’ye çalışacağım’
Cizreli Uğur inşaat işçisiydi. 1993’te İstanbul’a göç etmişlerdi. Kobani’nin inşasında yer almak istiyordu. “Bu güne kadar sermayeye çalıştım. Bir hafta da Kobani’ye çalışacağım” diyerek Suruç’a gitmişti. Sosyal medya hesabından geçen yıl yaptığı bir paylaşımda, “Ölmek de güzel anne, ölmek özgürlük için” ifadelerini kullanmıştı.
Alican Vural (18)
Gezmiş parkasına parası yetmedi
Samsunlu. ESP üyesiydi. Geçen yıl 19 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ne girmişti. Vural’ın Facebook hesabından yaptığı bir paylaşım, okuyanları göz yaşlarına boğdu. 68 kuşağının devrimci lideri Deniz Gezmiş’in efsaneleşen yeşil parkasının bir benzerini gördüğü mağazada parka ile fotoğraf çektirip hesabından paylaşan Vural, altına da, “İşte devrimci ruh budur. Hayalini kurduğun parkaya paran yetmeyince hatıra olsun diye mağazada foto çektirmek” notunu düştü.
Okan Pirinç (18)
Liseden aktivist
Liseyi bu yıl bitirdi. Üniversite tercihini yaptı, hangi okulu kazanacağını merakla bekliyordu. Hatay Samandağlı ve Arap Alevi kökenli. Devrimci mücadeleyle lise yıllarında tanışmış. Kobani’de YPG saflarında IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Emre Aslan’ın da arkadaşıydı. Okan Pirinç’in cenazesi dün Defne İlçesi Hancağız’da yüzlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.
FERDANE ECE DİNÇ (22)
Kadıköy Anadolu mezunu
Düzceli Ece Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olunca İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmişti. Ece Dinç, aynı zamanda İstanbul Kadıköy’de ESP ilçe örgütünün çalışmalarına katılıyordu.
Ferdane Kılıç, Nartan Kılıç
Çerkez ailede büyük acı
HDP Bursa milletvekili adayı olan Metin Kılıç’ın eşi Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç, patlamada yaşamını yitiren iki isim. Çerkez olan Kılıç ailesinin kızları Sinem Kılıç ise yaralı kurtuldu. Kılıçların sosyal medya hesaplarında Çerkez soykırımına karşı paylaştığı notlar ve fotoğraflar var. HDP Parti Meclisi üyesi olan Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Bursa’da son yolculuğuna uğurlanacak.
‘Bizler güneşin çocuklarıyız’
- Aydan Ezgi Şalcı: Twitter’daki ismi ile “Yağmur kadın”dan geriye, sosyal medyada paylaştığı, “Bizler güneşin çocuklarıyız. Ölüme gülümseyerek gidenleriz. Ne döndürebilir ki bizi, ne korkutabilir ki? Gelin yarını ilmek ilmek biz örelim” mesajı kaldı. Samsunlu olan Ezgi, Facebook sayfasında son olarak, “Devrimin ışığı sönmeyecek” notunu bırakmış. 1 Mayıs 2013’te Taksim’de gözaltına alınıp bırakılan isimler arasındaydı.
- Emrullah Akhamur: Mardin Kızıltepeli Akhamur, Mersin Üniversitesi’nde Tarih bölümünde okuyordu. Aynı gün ölen Murat Akgül ile de çocukluk arkadaşıydı.
- Med Ali Barutçu: Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde okuyordu. Aslen Muşlu. Geçen yıl katıldığı eylemlerden dolayı okuldan 1 yıl uzaklaştırma aldı. Erkek ve kız kardeşi Kobani’de IŞİD’e karşı savaştı. Ağabeyi, 7 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nde okurken tutuklandı. Babası 2009’da KCK’dan tutuklanıp serbest bırakıldı.
MÜCAHİT EROL (19)
Adını Evrim Deniz olarak değiştirdi
Muş Korkutluydu. Harran Üniversitesi Müzik Bölümü 1. Sınıf öğrencisiydi. Adını Evrim Deniz olarak değiştirmişti. Ağabeyi Mesut Erol, babasının yıllar önce Hizbullah’a sempati duyduğunu, bu nedenle kendisi ve kardeşlerini bu örgüte sempati duyması konusunda baskı altına aldığını, hatta bir kardeşine bu nedenle eziyet ettiğini anlatıyor. Erol, “Babam Mücahit’e de baskı yapıyordu. Mücahit felsefeye yöneldi, araştırmalar yaptı. Parti çalışmalarına yöneldi, daha sonra anarşist oldu. Suruç’a anarşist kimliği ile gitti. Hiçbir baskı ve zulüm, otorite hiyerarşiyi kabul etmezdi. Özgecan eylemlerinde de, LGBT eylemlerinde de ön saflarda yer almıştı Bana, ‘Kobani’deki insanlara yardım için gideceğiz. Tarihte insanlık adına Kobani’ye bir tuğla koymakla anılacağız’ diyordu” dedi.