GündemBodrum’da ‘yeni alkol düzenlemesi’ne tepki

Bodrum’da ‘yeni alkol düzenlemesi’ne tepki

07.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Düzenlemenin turizme sekte vuracağını belirten sivil toplum kuruluşları “Alkol yasakları ülke imajına olumsuz etki edecektir” açıklamasını yaptı

Bodrum’da ‘yeni alkol düzenlemesi’ne tepki

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ortak yazılı basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşları, yeni alkol düzenlemesinin, turizme ve ülke gelirlerine ciddi anlamda sekte vuracağını belirtti. Açıklamada, “Yasa, maalesef dönemsel olarak yürüyen turizm sektörünü derinden etkileyecektir. Bodrum’un ve ülkemizin turizm gelirlerini ve turist sayısını arttırmak, dünya turizmiyle yarıştırmak istiyorsak, sektörün gelişiminin önünü engellememeliyiz” denildi.
Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Bodrum Otelciler Derneği (BODER), Denizciler Derneği, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Bodrum Esnaf Sanayici İş Adamları Derneği (BESİAD, Bitez Turizm İşletmeler Derneği (BİDER) ve Bodrum Kültür Sanat Topluluğu, bugün ortak bir yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, TBMM’de kabul edilen alkol düzenlemesinin özellikle turizm bölgelerinde ve ülke gündeminde önemli bir yere oturduğu belirtildi.

‘Muğla ilk 5’te’
Yasanın ilgili maddelerinde, 22.00-06.00 saatleri arasında alkollü içeceklerin perakende satışının yasaklanması, alkol ürünlerinin reklamı ve işletmelerdeki reklam malzemelerinin kullanımlarına ilişkin yapılan düzenlemelerin öne çıktığı kaydedilen açıklamada, “Ülkemizde alkol ürünleri satışı yapan işletmelerimizin sayısı 179 bin 804’tür. Ülke genelinde ise, Muğla en çok işletmenin bulunduğu ilk beş il arasında yer almaktadır. Düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanmadan bu uygulamanın bölgemize, turizme ve ülke gelirlerine ciddi anlamda sekte vuracağının altını çizmek istiyoruz” denildi.
Yapılan düzenlemenin işletmelerin gelirlerini düşüreceği gibi, çarpan etkisiyle ailelerini ve dolayısıyla ülke ekonomisini de etkileyeceği dile getirilen açıklamada, “Ülkemizin turistik bölgelerinde yeni düzenlemenin olumsuz etkileri görülecektir. Yabancı turistlerin yoğun olarak görüldüğü illerimize gelen ziyaretçilerimizin yasaklarla karşılanması ülke imajına olumsuz etki edecektir” denildi.

‘Festivalleri etkileyecek’
Alkol ürünlerinin satışından doğan KDV ve gelir vergisi oranlarının yüksekliği de hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: “Yeni yasa ile alkol satışı yapılan işyerlerinde yapılacak düzenlemeler sonucunda, iş yerlerinin iş hacmi düşeceği için, devlete ödenen vergilerde de düşüş yaşanacaktır. Bu da ülke ekonomisindeki devlet bütçesinin azalmasına neden olacaktır. Bölgemizde düzenlenen birçok etkinlik için sponsorluk faaliyetleri yürüten alkollü içki üreticilerinin ürünlerinin reklamını engelleyen düzenleme, festivallerin azalmasına sebep olacaktır.”

Haberin Devamı

İlçelere göre alkol satışı yapan işletmeler

Açıklamada istatistiki bilgiler de verildi. Buna göre, Muğla’yı geçen yıl ziyaret eden yabancı turist sayısı ise 3 milyon 132. Alkol satışı yapılan işletme sayısı ise 7 bin 655. Bunun ilçelere göre dağılımı ise şöyle:
* Bodrum: 2090
* Marmaris: 1659
* Fethiye: 1584
* Milas: 663
* İl merkezi: 433
* Ortaca: 339
* Datça: 230
* Yatağan: 182
* Ula: 160
* Köyceğiz: 146
* Dalaman: 126
* Kavaklıdere: 43

Yazarlar