GündemBisikletiyle İpek Yolu’nda

Bisikletiyle İpek Yolu’nda

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarihi 2500 yıl öncesine kadar inen ve M.Ö. 130 yılında Çin Han Hanedanlığı tarafından resmen kurulan antik dünyanın ticaret kuşağı İpek Yolu’nu genç bir Türk bisikletiyle geçecek.

Bisikletiyle İpek Yolu’nda

GÖKHAN KARAKAŞ- Ortaçağ’a (16. yüzyıl) kadar dünyanın en ünlü ticaret ağı olan İpek Yolu’ndaki kültürleri ve farklı coğrafyalardaki insanları tanımak için yola çıkan 40 yaşındaki Ersin Vural, 8000 km’den fazla yol pedallayacak. Avrupalı kâşif ve tüccar Marco Polo’nun anlatımıyla Avrupa’da tanınan

Haberin Devamı

İpek Yolu’nun insanlık tarihinin en büyük miraslarından biri olduğunu söyleyen Vural, zorlu macerasını Milliyet’e anlattı.

‘Bir medeniyet yolu’

Ersin Vural, 23 yıl çalıştığı işimden ayrıldığını ve İstanbul’dan Pekin’e kadar İpek Yolu’nu takip etmeye karar verdiğini söyledi. Vural, seyahati ile ilgili şunları söyledi:

“İpek Yolu Bisiklet Rotaları, sadece bisikletçilerin değil, kültürlerin, kardeşliğin, barışın, sanatın, fikirlerin, bilimin, dinlerin, bilgeliğin geçtiği bir yoldur. Son dönemlerde İpek Yolu sadece ticaret özelliğiyle konuşuluyor. Ama İpek Yolu’nun aynı zamanda kültür ve medeniyet yolu olduğunu da kanıtlamak istiyorum. İpekyolu güzergâhında tarihi, kültürel,

coğrafi özellikleri bulunan yerlerin bisikletle gezilebilmesi ve rehberlik, teknik destek, konaklama, yiyecek, sağlık, emniyet gibi hizmetlerin hayata geçmesi ile yerel halka ekonomik katkı sağlanıyor.”

Haberin Devamı

10 ülkeden geçecek

İstanbul’dan başladığı yolculuğunu Bilecik, Afyon, Mersin, Adana, Gaziantep, Mardin, Erzurum ve Van üzerinden sürdürerek Türkiye’den çıkacağını söyleyen Ersin Vural rotasını şöyle özetledi:

Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Pakistan, Hindistan üzerinden Çin’e varacağım. Toplam 10 ülkeden geçecek rotayla, bisikletin güzel bir ulaşım aracı olduğunu, bisiklete uygun uluslararası yolların yapılması gerektiğini ve bisikletin kültür alışverişi kadar dünya barışına katkısını anlatacağım. Bisikletle yapılan yolculuklar hava kirliğine yol açmaz, küresel ısınmayı tetiklemez. Kullanan kişiler daha sağlıklı olurlar, ekonomik ve eğlenceli bir ulaşım aracıdır bisiklet. Sosyal bir araç olan bisikletin gücüyle tarihi İpek Yolu’nu yaşayacağım.”

Bisikletiyle İpek Yolu’nda
İstanbul’dan yola çıkan Ersin Vural, tarihi İpek Yolu’nu kullanarak, 8000 km pedal çevirerek Pekin’e ulaşmayı hedefliyor.

Anneye adanan bir yolculuk

Türkiye’de her gittiği yerde büyük ilgi gördüğünü belirten 40 yaşındaki maceracı Ersin Vural, “Yaptığımı çekici ve cesaret işi olduğunu söyleyenler var. Gittiğim köylerde yatmak, yemek ve içmek için destek görüyorum. 8000 km pedal çevirerek ulaşacağım rotamın her adımını 2016’da kanser hastalığından kaybettiğim annem Türkan Vural’a adıyorum” dedi. 2000 yıla yakın kullanılan İpek Yolu’nda Batı’dan Doğu’ya en çok eyer takımları, meyveler, silahlar ve hediyelik eşyalar, Doğu’dan Batı’ya ise ipek başta olmak üzere çay, değerli taşlar, porselen, baharat, ilaç, fil dişi, kâğıt ve barut götürülüyordu.

Haberin Devamı

YARIN: Otostopla Güney Amerika -Furkan Kumkaya