GündemBeş sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

Beş sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

20.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinde; Eray Özyağci, Vedat Balkaya, Suat Kurt, Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş için ağırlaştırılmış hapis cezası talep edildi

Beş sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

Hande Atılgan - Sinan Ateş cinayetinin Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Temmuz’da görülmeye başlanan davasında, savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Buna göre tetikçi Eray Özyağci ile onu olay yerinden götüren Vedat Balkaya ve olay yerinde keşif yapan Suat Kurt hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve Selman Bozkurt’un yaralanmasına ilişkin de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

Çep ve Demirbaş

Ateş ile aralarında alacak verecek kavgası olduğunu iddia eden Doğukan Çep ile Ateş’in ev adresini “pankart asma eylemi yapmak için” sordurduğunu savunan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş hakkında ise suça azmettirmeden dolayı kasten öldürme suçlamasıyla ağırlaştırılmış hapis cezası istendi.

Yardımdan suçlananlar

Tahliye edilen isimlerden Ufuk Köktürk (suikasttan önce Doğukan Çep’e para gönderen Eski MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi), Zekeriya Asarkaya (saldırganlara evini açan kişi), Hakan Saraç (ev için aracı olan kişi), Aytaç Ataş (Kafe ve çiftlik sahibi), Caner Günay (Çep’i ve Özyağci’yi taşıdığı iddia edilen taksici) ve Umut Ersoy’un (Çep’i taşıyan taksici) yanı sıra; Mustafa Uzunlar (tetikçiyi Ankara’ya taşıyan aracı kiralayan otopark işletmecisi), Emre Yüksel (Ateş’in kişisel bilgilerini sorgulattığı ve Çep’in kaçışına yardım ettiği iddia edilen eski Ülkü Ocakları yöneticisi), Çağlar Zorlu (Ateş’in adresini bulması için Demirbaş tarafından başvurulan eski MİT personeli) ve Aşkın Mert Gelenbey ile Murat Can Çolak (tetikçiyi Ankara’ya getiren özel harekat mensupları) olmak üzere 11 kişi için “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis talep edildi.

Haberin Devamı

Beraat talebi

Önceki duruşmada tahliye edilenlerden Alper Atay (Çep’in saklandığı otel odası için aracı olan kişi) için “suçluyu kayırmak”tan  altı aydan beş yıla kadar hapis cezası; Mehmet Yüce (olayda kullanılan motoru satan kişi), Erdem Karadeniz (otel için yardım ettiği öne sürülen kişi) ve Osman Bayraktar (aracın kiralandığı otoparkın gayrıresmî sahibi) için ise beraat istendi.

Bir sonraki duruşma 30 Eylül’de yapılacak. Mütalaa üzerine savunmaların 4 Ekim’e kadar tamamlanacağı kaydedildi. Böylece 4 Ekim itibarıyla hakimin kesin kararı açıklaması için süreç hazır olacak.

Telefonlar nedeniyle dosya ayrıldı

Sanıklar MHP’li Avukat Serdar Öktem ve Eski Ankara Emniyeti Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal’ın dosyaları “cep telefonlarının incelenmesi işlemleri uzun süreceği” için ayrıldı. Aykal’ın cep telefonu hattında HTS incelemesi yapılması için talepte bulunulmasına da hükmedildi. İki isim hakkında “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”; Aykal hakkında ayrıca “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçundan yapılan yargılama müstakil bir dava dosyasında devam edecek.  Öktem ve Aykal’ın telefonlarını açabilmek için şifrelerinin ABD’den istenmesine karar verilmişti.

Haberin Devamı

Aile tepki gösterdi

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada siyasi bir cinayetin adli bir cinayet olarak gösterildiğini savundu. Ateş, milletvekillerine çağrı yaparak Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. Anne Saniye Ateş de “Göstermelik tiyatro yapılıyor” derken abla Selma Ateş de “Bizler gerçek azmettiricileri istiyoruz” diye konuştu.