GündemKANDİL GECESİ İBADETLERİ; Berat Kandiline özel bir ibadet şekli var mı nasıl ibadet edilmeli?

KANDİL GECESİ İBADETLERİ; Berat Kandiline özel bir ibadet şekli var mı nasıl ibadet edilmeli?

17.03.2022 - 17:15 | Son Güncellenme:

Mübarek Berat Kandili bu gece eda edilecek. Binlerce müslüman geceyi ibadet ile geçirecek. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'den sure ve ayetler okunacak. Bunun yanı sıra farz namazların yanı sıra nafile ve mendub namazlar kılınacak Kılınan namazların ardından eller semaya açılacak ve af ve mağfiret dilenecek. Peki Berat Kandilinin önemi nedir kandil gecelerinde nasıl ibadet edilmelidir?

KANDİL GECESİ İBADETLERİ; Berat Kandiline özel bir ibadet şekli var mı nasıl ibadet edilmeli

Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan kandil gecelerinde kılınacak olan namazların ardından okunacak olan Kuran-ı Kerim ve ardından edilecek dualar ile bu özel gecede günahlardan arınmak af ve mağfiret dilenmek için Yüce Allah'a yalvarılacak. Dertleri olan derdine deva isteyecek, borcu olan borçlarını ödeyebilmek için güç kuvvet isteyecek. Ve bu gecede en önemlisi işlenilen günahlardan affı mağfiret istenecek. Peki Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilir bu gecenin önemi nedir?

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ İBADETLERİ NELERDİR BU GECEYE ÖZEL BİR İBADET ŞEKLİ VAR MI?

Kandil gecelerine özel bir ibadet şekli bulunmamakla birlikte bu özel gecelerde yapılabilecek olan ibadetler şu şekilde sıralanabilir;

Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

1. İstiğfar:

2. Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3. Fatiha-i Şerife

4. Ayet'ül-Kürsî

5. Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)

Haberin Devamı

7. İhlas-ı Şerif

8. Felak Sûresi

9. Nâs Sûresi

10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.

11. Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır1
.
Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz,
geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.

Haberin Devamı

Yüce dinimiz İslam dünya ve ahiret, madde ve mana dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır. Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevîleşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette Yüce Yaratanla bağlantı içinde olmasına önem vermiştir. Berat gecesini idrak ettiğimiz bugünlerde hepimiz Yüce Allah’ın Kur’an’da kendisinden ümit kesmememizi isteyen ve bizleri affedeceğini2 müjdeleyen mesajına kulak vermeli ve kendimize çekidüzen vermeliyiz.