GündemBebek palamut katliamı!

Bebek palamut katliamı!

28.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Giresun’da av yasağı döneminde yavru palamutlar avlandı. Ağırlığı 200 gramı bile geçmeyen palamut yavrularının avlanması hayvanseverlerin tepkisine neden oldu.

Bebek palamut katliamı

GÜLDEN ÇOKTAN / İstanbul - Giresun Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından kaçak avcılık yapan şahıslara cezai işlem uygulandı.

Haberin Devamı

Cezalar caydırıcı değil

Yavru palamutların avlanılmasının hem popülasyonu hem de balık fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan deniz biyoloğu Mert Gökalp şöyle devam etti: “Temmuz ayının ortasında bebek olan balıkları, kendilerini büyütmeye çalıştıkları dönemde avcıların gelip onları avlaması büyük bir sıkıntıdır. Sadece Giresun’da değil Doğu ve Batı Karadeniz’de, Trakya’nın üst taraflarında hatta sadece Karadeniz’de değil Ege’nin alt tarafında yasak olan bölgelerde sinyalini açmayan bir çok balıkçının çevirme yapmaya gittiğini görüyoruz. Yeterli denetimlerin yapılmaması ve cezaların caydırıcı olmamasında da kaynaklanıyor. Ciddi şekilde kaçak avcılık var.” Gökalp, “Avlanan balpalamutun el kadar olduğunu görüyoruz. Bunların et değeri yok. İnsanı da beslemez. Yumurta bırakılmasına müsaade edilip avlanılsa çok daha iyi olacak. Sürdürülebilir açıdan balık stokları da azalmadan avcılık devam edecek. Balık fiyatları da rekor fiyatlara da çıkmayacaktır. Böyle bir avcılıkla balık stokları çökecektir” dedi.

Haberin Devamı

1 Eylül’de yasak bitiyor

Mevzuata göre, 1 Nisan-31 Ağustos döneminde ağ dalyanları dahil, her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasak kapsamında yer alıyor. Ancak 15-31 Ağustos döneminde küçük ölçekli balıkçıların geleneksel yöntem olan olta ve çapari ile yaptıkları palamut avcılığına müsaade ediliyor. Serbest olan zaman ve yöntemlerde de boy uzunluğu 25 santimin altında palamutların avcılığı yasak kapsamına giriyor. Bahar aylarında beslenmek ve yumurtlamak için Karadeniz’e giriş yapan palamutlar, 1.5-2 ay gibi kısa bir zamanda 10-15 santim boya ulaşıyor, sonbahardan itibaren ise ters istikamette kışlamak için Marmara’ya göç ediyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri kentte balık pazarlarını denetleyerek, avlanması ve satışı yasak olan palamutlara el koydu. Müdürlükten yapılan açıklamada, bakanlığın yayınladığı, “Tüm karasularımızda 1 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile palamut-torik avcılığı yasaktır” tebliği hatırlatıldı.