15.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Bugün TYT’de Türkçe testinde 40; Sosyal Bilimler testinde Tarih’ten 5, Coğrafya’dan 5, Felsefe’den 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından 5’er olmak üzere toplam 20, Temel Matematik testinde 40, Fen Bilimleri testinde de Fizik’ten 7, Kimya’dan 7 ve Biyoloji’den 6 olmak üzere 20 soru; toplamda 120 soru var. Cevaplamaları için ise adayların 135 dakika süresi bulunuyor.
TYT’den en az 150 puan ve üstü alan adayların ikinci oturum puanları hesaplanacak. Adaylar ikinci basamak olan AYT ve YDT’lere, TYT puanını bilmeden girecekler. Eğer aday, TYT’de 150 ve üzeri puan alamazsa ikinci basamakta çok yüksek netler çıkarsa dahi AYT ve YDT puanları hesaplanmayacak. Bu nedenle ilk sınavda barajı aşmak şart.
Puanlama nasıl?
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, ön lisans programlarını tercih edebilecek ayrıca özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecekler.
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ), Eşit Ağırlık (EA), DİL puanları 180 ve üzeri olanlar ise bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarıyla birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecekler. Her iki sınavda birden baraj puanlarını aşamayanlar, tercih yapamayacak. Bu yıl TYT’ye girip 200 ve üzeri puan alanlar ise gelecek yıl TYT’ye girmeyip bu puanı kullanabilecekler. Uygulama geçen yıl ilk kez başlatılmıştı. 2018 YKS’de TYT puanı 200 ve üzerinde olan 13 bin 19 aday, bu yıl TYT’ye girmeden bu puanları kullanmak için başvurdu.
Sınavda adayların puanları şöyle hesaplanacak:
- Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
- Testlerin standart puanları hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ham puanı bulunacak.
- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
- Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
- TYT’de hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacak. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyor. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacak.
- A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacak. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacak.
- AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı puanları (A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacak. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacak.
- TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.
- A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacak. Ağırlıklı puanlar, bu puanlara dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacak.
Diploma notu önemli
- Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacak.
- Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısıyla çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.
Kimler tercih edebilir?
YÖK, aldığı kararla hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programlarına başvurabilmek için başarı sırası barajı uyguluyor. Yandaki tabloda yer alan programların başarı sırasının altında başarı sırasına sahip adaylar, bu programları tercih edemeyecek. Vakıf yükseköğretim kurumları da başarı sırası barajı uygulamak zorunda; hatta senato kararıyla söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleme hakkına da sahipler.
YKS ve LGS ne zaman açıklanacak?
YKS sonuçları 18 Temmuz 2019’da açıklanacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebilecekler.
Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçları ise 24 Haziran’da açıklanacak. Her iki sınav sonuçlarına göre yerleştirmelerin hangi tarihlerde başlayacağı henüz açıklanmadı.
Sınav yarın da devam ediyor
Yarın düzenlenecek ikinci oturum olan AYT’de, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar olmak üzere 160 soru yer alacak; sınavın süresi 180 dakika. Üçüncü oturum olan YDT’de de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde toplam 80 soru yer alacak, adaylara 120 dakika süre verilecek.
Baraj, TYT’de 150, AYT’de 180
TYT’teki 150 barajı ile AYT ve YDT’deki 180 barajını aşmak çok zor değil. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un hazırladığı, aşağıdaki tablolarda da görüldüğü gibi TYT’de her testten 5’er net yapan aday, 160 puan alabilecek. Yine TYT’den ortalama 15 ile 35 arası net yapıp AYT ve YDT’den 15-30 arası net yapanlar barajı aşabilecek. Ancak 2,5 milyonun üzerindeki aday arasından sıyrılıp, iyi bir bölüme girebilmek için adayların, bu netlerden çok daha fazlasına ihtiyacı var.
YARIN: TYT’de sorular zor muydu? Hatalı soru var mı? sınava itirazlar nasıl yapılır?