GündemBakan Koca: Yeni tedbir gündemde yok

Bakan Koca: Yeni tedbir gündemde yok

08.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sadece 2 kişide Mu varyantının tespit edildiğini belirterek, “Şu an ilave tedbir getirmeyi düşünmüyoruz” dedi. Koca, yerli aşı TURKOVAC’a ilişkin de “1,5-2 ay içerisinde seri üretime geçmeyi istiyoruz” ifadesini kullandı

Bakan Koca: Yeni tedbir gündemde yok

Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Sağlık Bakanı Fahrettin koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

İlk kez Kolombiya’da tespit edilen Mu varyantının sadece 2 vakada görüldüğünü
duyuran Koca, bu varyant ile ilgili yeni bir tedbirin gündemde olmadığını söyledi. Koca ayrıca, Türkiye’deki Kovid-19 hastalarında ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus’un etkili olduğunu vurguladı.

PCR ücretsiz

Şehirler arası seyahatlerde PCR testi uygulamasının mevcut haliyle devam edeceğini ifade eden Koca, genel olarak aşılama oranlarının giderek artığını ifade ederek, “100 milyon sayısına herhalde 2-3 gün içinde erişmiş olacağız. Bu anlamda önemli bir sayı. Çift doz ve en az 1 doz aşı olma oranı da giderek yükseldi” dedi. Koca, “PCR testinin ücretli olması gibi bir seçenek olur mu?” sorusu üzerine de “Öyle bir seçeneği düşünmüyoruz” karşılığını verdi. Bakan Koca, bir başka soruyu yanıtlarken, PCR testlerinin yapılan toplam testlere ilave edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ağırlıklı Delta

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19’un tespit edilen “Mu” varyantı ile ilgili yeni tedbir olup olmayacağının sorulması üzerine, “Şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar 2 vaka dışında ‘Mu’ varyantı tespit ettiğimiz kişi olmadı” bilgisini paylaştı.

Koca, Türkiye’deki Kovid-19 vakalarının yüzde 90’ından fazlasının “Delta” veya “Delta Plus” olduğunu ifade ederek, “İki doz aşı yapılanların sayısının artmasıyla vakaların giderek düşeceğini düşünüyorum. Ama bizim, toplumsal bağışıklık oluşuncaya kadar maske, mesafe gibi bildiğimiz klasik tedbirlere mutlak uyumu sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Bağışıklık oranına ilişkin bir soruya ise Koca, “Sayılarımız belli, 18 yaşın üzerinde en az bir doz olanların oranı yüzde 80’lerde, iki doz olanlar yüzde 62’lerde. Dolayısıyla biz yüzde 80-85’lere doğru bir oranın olmasını bekliyoruz 18 yaş üstü için” karşılığını verdi. Koca, “Toplumsal bağışıklık yüzde 85’te olacak mı?” sorusu üzerine, “Biz olacağını düşünüyoruz” dedi. Aşısız kişilerin restoranlarda farklı yerlere alınabileceğinin ifade edildiğinin hatırlatıldığı Koca, şu an gündemde böyle bir konunun bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Okullar kapanmaz’

Sağlık Bakanı
Koca, okulların salgın dolayısıyla tekrar kapatılma ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Okulları kapatmak istemiyoruz, çünkü artık ‘Elimizde aşımız var’ diyoruz. Şu an dünyada en çok aşının yapıldığı 8’inci ülkeyiz.  Avrupa’da, Almanya’dan sonra ikinci ülkeyiz, zannediyorum 2-3 hafta içerisinde Almanya’yı da geçen dozda bir uygulamamız oluyor olacak. Dolayısıyla yapılması gereken tedbirler, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte biz tedbirleri ortaya koyduk. Hangi durumda, hangi pozisyonda ne yapılması gerektiği belli. Yani sınıf öğrencileri, öğretmende görülünce nasıl olur, öğrencide görülünce nasıl olmalı, bütün öğrenciler ne zaman tatil edilmeli, okul değil, sınıf en fazla olabilir.  Biz en fazla sınıfın tatil edilebileceğini 14 günlük zaman diliminde, onun dışında bir kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz.”

Kayıtlı göçmene aşı

Fahrettin Koca, geçici koruma altındaki kişiler ve göçmenlerin de aşılandığını belirterek “Kaydı olanlara yapıyoruz, olmayanların sayısı çok az. Toplama bakıldığında öyle yüksek oranlı değil. Yani Suriyeli mesela 3.5-4 milyon kayıtlı olan kişi var, hepsine ulaşıyoruz” dedi. Koca, Türkiye’de kayıtlı Afganlıların da hepsine aşı yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

12 yaş aşıda

Trakya’da Kovid-19’la mücadele kapsamında tercihe bağlı olarak 12 yaş ve üstündeki çocuklar aşılarını yaptırıyor. İsteyenler veli onayıyla aşılarını olabiliyor. İlk doz aşısını Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde olan Emir Turan (13), sağlık açısından herkese aşı olmalarını tavsiye etti. Artık okulların da açıldığını anlatan Turan, maske ve mesafe önlemini de alarak eğitim hayatlarına devam edeceğini söyledi.

BioNTech 3. dozda İsrail örneği

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yılın ilk aylarında yapılan aşıların etkisini yitirdiğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine şu bilgileri verdi:

“İnaktif aşılarla (Sinovac) ilgili 3’üncü dozu önerdik, 3’üncü aydan sonra düştüğünü görünce bu önerimizi yapmış olduk. Devamında 6 ay sonra zaten rapel dozlar, hatırlatma dozları olacak. Ama mRNA aşısı (BioNTech) için bunun şu an 3.5-4 aylık sonuçların çok belirgin düşüş içinde olmadığını, önümüzdeki aylar takiple, ne zaman bir hatırlatma dozunun gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız. İsrail ve benzeri ülkelerde gördüğümüz şekliyle 8 ay sonra bu hatırlatma dozunun yapıldığını, ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Muhtemel bizde de aynı şekilde olur ama şu an gerekmiyor.”

Haberin Devamı

Yerli aşıda seri üretim iki ay içinde

Yerli aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Fahrettin Koca, TURKOVAC aşısına ilişkin soru üzerine, “Seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay içinde en geç geçmek istiyoruz ve o hazırlıkları yapıyoruz. Şimdilik bu kadar söyleyeyim” dedi. Yerli aşının etkinlik oranıyla ilgili verilerin sorulmasına karşılık da Koca, “Rapel doz uygulamasını gönüllü grupta yapıyoruz. Rapel doz uygulamasının sonuçları zannediyorum 3-4 hafta içerisinde çıkmış olur, onları zaten söylemiş oluruz. Sinovac’la kıyaslamalı yapılıyor, o kıyası da görmüş olacağız” dedi. Bakan Koca, aşı tedarikiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, konuya ilişkin herhangi bir sorun bulunmadığını, şu an en az 30 milyona yakın aşının bulunduğunu ve aşıların gelmeye devam ettiğini dile getirdi. Bir başka soru üzerine, Sputnik aşısının 1 ve 2’nci dozunun birbirinden farklı olduğunu belirten Koca, “İki dozun bir araya gelmesini önemsiyoruz, gelen dozlarla ilgili de çalışmalar bitince biz genel uygulamaya geçmiş olacağız” dedi.

Mu varyantı?

İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen yeni tip koronavirüs B.1.621 olarak numaralandırılan varyantına “Mu” ismi verildi. Daha önceki varyantlara da Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verilmişti. Yeni varyanta Latin Amerika ve Avrupa’da da rastlandı. Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “yakından izlenmesi gereken varyant” kategorisine alındı. DSÖ, koronavirüsün bu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. DSÖ daha önce Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarını “kaygı verici varyantlar” kategorisine almıştı. Mu varyantı ise daha düşük uyarı seviyesine karşılık gelen “yakından izlenmesi gereken” 5. varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alındı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de Mu varyantını yakın takibe aldı. Mu varyantının Delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna yönelik bir bulgu ise yok.