GündemAvukata paralı adalet

Avukata paralı adalet

05.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargının hızlandırılması için kurulan UYAP’ın avukatlar için paralı hale getirilmek istenmesi tepkiye yol açtı. Konya Barosu, bakanlığın kararı için “bilimsel verilerden uzak ve nezaketsiz” dedi

Avukata paralı adalet

Adalet Bakanlığı’nın yargının hızlandırılması ve elektronik ortamda işlemlerin yapılabilmesi için kurulan ve hakim ve savcılarla birlikte avukatların ücretsiz kullanımına açılan UYAP (ulusal yargı ağı projesi) sistemi, avukatlar için paralı hale getiriliyor. Türkiye’de barolara kayıtlı 70.332 avukat var. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, 5 Temmuz’da Türkiye Barolar Birliği’ne UYAP’ta avukatların yaptığı işlemlerin paralı hale getirileceğini duyurdu. Başkanlığın yazısında, avukatların duruşmaya girme dışındaki tüm işlemlerini bürolarında yaptıkları ve böylece sekreter veya yardımcı çalıştırma, özel programlar kullanma, zaman, yol, konaklama, kırtasiye ve benzeri masraflardan kurtuldukları, bu nedenle UYAP Avukat Portali sistemine para ödemeleri gerektiği savunuldu.
Bu yazı Türkiye Barolar Birliği tarafından tüm barolara iletildi. Yazıya tepki gösteren Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan, bakanlığa bir yanıt gönderdi. Kayacan, Bakanlığın yazısının “içerik, gerek üslup ve gerekse yargısal hizmetin süratli, etkili ve verimli işleyişi açısından son derece tehlikeli, bilimsel verilerden uzak ve nezaketsiz” olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Yargısal hizmetlerin en kısa sürede teknolojik imkanlardan yararlanarak sağlanması asıl kazanç değil mi? Bakanlık düzenlemeleri neden hep avukat aleyhine işletilmektedir? Kısıtlı alanlar, paralı otoparklar, paralı UYAP gibi.”
İnceleme tarifesi listelendi
UYAP’ı kullanan avukatlardan alınması tasarlanan ücretler şöyle listelendi:
l Avukatların UYAP’ta kayıtlı vekaleti bulunan her bir dosya başına 3 aylık dönem için 75 kuruş sabit ücret. Bu ücret 3 ayda bir peşin tahsil edilecek. Dosya bazlı abonilik yapıldığında evrak görüntüleme, evrak gönderme ve ödeme işlemlerinden ücret alınmayacak.
l İşlem bazlı abonelikte evrak görüntüleme ve ödeme başına 10 kuruş, mazeret dilekçesi başına 5 TL, duruşma listesi sorgulama başına 25 kuruş, vekaletname olmadan dosya inceleme başına 3 TL alınacak. Bunun için peşin 25 TL alınacak ve işlem yapıldıkça tahsilat yapılacak.
l UYAP üzerinden MERNİS, TAKBİS (Tapu Kadastro Bilişim Sistemi), Araç tescil sistemi gibi dış sistemlerde yapılan her bir sorgulama için 5 TL alınacak.
l Avukatın UYAP’ta kayıtlı dosyalarının safahat (durum) bilgilerinin e-posta veya kısa mesajla avukata bildirilmesi karşılığında 25 kuruş alınacak.