GündemAtıklardaki ilk isim Sedef Gemi

Atıklardaki ilk isim Sedef Gemi

28.06.2008 - 01:12 | Son Güncellenme:

Yazlık’taki tersane atıklarından, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kalkavan’a ait Sedef Gemi Sanayi’nin antetli kâğıtları çıktı. Şirket yetkilileri, ‘Biz değil, nakliye firması suçlu’ dedi

Atıklardaki ilk isim Sedef Gemi

Adapazarı’nın Yazlık beldesinde tehlikeli atıkların içinde antetli kâğıtları bulunan şirketin Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Gemi İnşa Sanayi olduğu ortaya çıktı. Şirket yetkilileri, atıkları Dilovası’ndaki endüstriyel atık toplama sahasına götürmesi için lisanslı bir nakliye şirketiyle anlaştıklarını ancak şirketin atıkları kendilerinin haberi olmadan, başka şirketlerin atıklarıyla birlikte doğaya bıraktığını iddia etti.
Yazlık beldesindeki tarım arazileri ve yerleşim alanları arasındaki bölgeye bırakılan tehlikeli atıkların üzerindeki sis perdesi aralanmaya başladı. Atıkların içinde Sedef Gemicilik’e ait antetli kağıtlar ve yazışma belgeleri bulundu. Adapazarı Çevre ve Orman İl Müdürü Nurettin Taş, belgelerin ortaya çıkması üzerine Tuzla’daki Sedef Tersanesi’ne giderek incelemelerde bulundu. Taş’a göre atıklar İZAYDAŞ’a gitmesi gereken nitelikte.
Milliyet’e konuşan Sedef Gemi Genel Müdürü Cumhur Kuter ise olayda suçları bulunmadığını, üstelik atıkların büyük bölümünün kendilerine ait olmadığını savundu. Atıkların nakli ve bertarafı için her yıl yaklaşık 300-400 bin YTL kaynak ayırdıklarını belirten Kuter şöyle konuştu:
“Bu atıkları doğaya bırakan nakliye firmasının lisanslı taşıma yetkisi var ve biz yaklaşık 6-7 aydır bu firmayla çalışıyoruz. Endüstriyel atıkları Dilovası’na, tehlikeli atıkları İZAYDAŞ’a gönderiyoruz. Şirket burada başka firmalardan da atık alıyor. Sanırım içinde hurdacıya satabilecekleri cıvata gibi metal parçaları ayıklayıp kalanını araziye bırakmışlar. 

Aynı bölgeden nakliyeciler
Bize, toplama tesislerine götürdüklerine dair belge getirdikleri için fark etmedik. O bölgeden patates, soğan taşıyorlar, o yüzden o bölgeye atılmış sanırım. Arazideki atıkları ben de inceledim, büyük bölümü bizim değil. İçinden bizim antetli kağıdımızın çıkması, atıkların bizim olduğunu göstermez.”
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, inceleme sonucunda atığı Yazlık beldesindeki araziye bırakan kamyonları tespit etti. Araçların, Adapazarı’nda nakliyecilik yapan kişilere ait olduğu belirlendi. Tuzla’daki atıkları taşıyan lisanslı firmanın, araziye bırakacağı atıklar için, Adapazarı’ndaki araçları alt taşeron olarak kullandığı tahmin ediliyor. İki kamyonun son 10 gün içinde, 5-6 kez araziye atık bıraktığı ve atıkları yok etmek için ateşe verdiği belirlendi.

Yeraltı sularına karışabilir
Atıkların ne tür tehlikeli madde içerdiği İZAYDAŞ’ta yapılacak analiz sonucunda belirlenecek. Yazlık Belediyesi yetkilileri, atıklar arasında kanserojen madde asbest olabileceği şüphesi bulunduğunu belirtti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, kimyasal ve kontimine olmuş (kimyasal bulaşmış) atıkların, yeraltı sularını ve çevredeki tarlaları olumsuz etkileyebileceğini ve insan sağlığına zararlı olduğunu söyledi. Gönüllü, asbest olması halinde ise çevredeki insanların ciğerlerini etkileyebileceğini ancak analiz yapılmadan asbest olup olmadığının söylenemeyeceğini vurguladı.

Atıklardaki ilk isim Sedef Gemi