06.09.2019 - 01:11 | Son Güncellenme:
Aşure Günü yaklaşıyor. Bugün Muharrem ayının ilk cuma günü... Aşure Günü için geri sayım başlarken İslam alemi tam tarihi merak ederek "Aşure Günü ne zaman?" sorusunu yöneltiyor.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Bu yıl Muharrem ayına 31 Ağustos'ta girildi. Bilindiği üzere 10 Muharrem Aşure Günü ve bu önemli gün 9 Eylül tarihine denk geliyor.
AŞURE İÇİN GEREKEN MALZEMELER
-3 bardak aşurelik buğday
-½ çay bardağı pirinç
-1 bardak nohut
-1 bardak kuru fasulye
-200 gr kuru kayısı
-200 gr kuru üzüm
-1 bardak fındık
-3 lt su (buğdayı haşlamak için)
-4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)
-4 bardak toz şeker
-Bir tutam tuz
Üzeri için:
-25 gr fındık
-25 gr kuş üzümü
-100 gr ceviz
-1 nar
-Tarçın
AŞURE TARİFİ
Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.
Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.
Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.