Gündem‘Aşı yaşı aşağı çekilmeli’

‘Aşı yaşı aşağı çekilmeli’

08.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güney Afrika’nın ilk kez duyurduğu koronavirüsün Omicron varyantının ağır hastalık tablosuna neden olmamasını 'sevindirici' olarak nitelendiren uzmanlar, yeni varyantın çocuklar için endişe verici olabileceğini belirtiyor.

‘Aşı yaşı aşağı çekilmeli’

MERT İNAN İstanbul - Geçen hafta Güney Afrikalı bilim insanlarının dünyayı uyarmasının ardından koronavirüsün Omicron varyantının kökenini ve etkisini araştırılıyor. Şimdiye kadar Omicron varyantının başak proteinlerinde, 32 mutasyon bulundu. Uzmanlar, yeni varyantın virüsün diğer türlerine göre hem daha bulaşıcı olacağından hem de aşıların etkisiz hale geleceği konusunda endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, Omicron kaynaklı ölüm bildirilmediğini açıklamıştı. Bazı bilim insanları da ilk verilere göre Delta'ya göre daha hızlı yayılan Omicron'un "tehlikeli olmadığını" belirtti. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Beklediğimiz varyant bu olabilir mi acaba? Hızlı yayılsın, Delta'yı sustursun ama şiddetli hastalık yapmasın! Tam istediğimiz mutasyon” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise Milliyet'e Omicron ile ilgili “Çok hızlı yayılan ama klinik seyri ağır mı net değil. Dileyelim ki hafif seyretsin, o zaman ne olur en yaygın virüs ama hafif seyirli. Bir süre sonra da biter" değerlendirmesi yaptı. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez de “Omicron Delta'ya göre daha bulaşıcı ama korkulduğu kadar değil, yaklaşık 1.3 kat. Önümüzdeki günlerde aşının Omicron'a karşı etkinliği hakkında daha doğru bilgilere sahip olacağız, ancak şimdiden iyimser olmak için sebebimiz var” dedi.

Haberin Devamı

'AŞI YAŞI İNMELİ'

Omicron'un özellikle aşı takvimi dışındaki 12 yaşından küçük çocuklarda ciddi yayılım gösterebileceği endişesi de hakim. Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yeni varyant için asıl risk grubunun çocuklar olduğunu söyledi:

“Çocukların virüsle karşılaşması, aşının olası yan etkileriyle karşılaşmaktan çok daha tehlikeli. MRNA aşısından çekinen aileler inaktif aşıyı tercih edebilirler. Şimdiye kadar AB ve ABD’de aşılanan 5 yaş üzeri çocuklarda ciddi yan etki ortaya çıkmadı. Çocuklara yapılan doz yetişkinlere yapılan dozun dörtte biri oranında. Omicron ile ortaya çıkabilecek virüs yayılım riskini azaltmanın tek yolu kişisel tedbirler ile aşılanma yaşının aşağı çekilmesi. Enfeksiyonun etki ve yayılımı azaltmak için sadece 12 yaş ve üzeri değil, 5 yaş ve üzeri grup için de aşı tanımlamalı. 2 doz Sinovac aşılı herkesin vakit kaybetmeden 3. hatırlatma dozlarını olmalı.”

Haberin Devamı

'GRİBE DÖNEBİLİR'

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer de Güney Afrika’dan gelen ilk verilerin hastalık seyri açısından umut verici olabileceğini belirtmesine karşın, “Omicron daha bulaşıcı ancak nadiren ağır tablo seyri yaratacak bir varyant olduğu kesinleşirse Kovid-19 önümüzdeki dönemde mevsimsel grip şeklini alabilir. Ancak bu dönem aşısız çocuklar için dikkatli olunması gereken bir süreç. Hem yetişkinlerin hem çocukların aşılanması çok önemli” dedi.

‘44 ÇOCUĞUMUZU KAYBETTİK’

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Şu aşamada Omicron varyantının hafif seyirli olacağını söylemek için çok erken. 12 yaş altı çocuklarımız aşısız olduğundan en riskli grup. Pandeminin ilk dönemindeki kadar olmasa da hastalığı atlatan çocuklarda 4-5 hafta sonra MIS-C tablosu oluşabiliyor. Aşılanma yaşını aşağı çekilmesi çok önemli. Çocuk Yoğun Bakım Derneği’nin eldeki verilerine göre şimdiye kadar 44 çocuğumuzu Kovid-19’dan kaybettik. Hastalığın ilerleyen dönemde yaratacağı sorunları da göz önünde bulundurup aşılanmanın çocuk ve erişkinlerde hızlandırılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘TEHDİT ALTINDALAR’

ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz: “Güney Afrika’da 5 yaş altı çocuklar arasında Omicron kaynaklı hastane yatışlarının arttığı görülüyor. Çocuklar yeni varyantın tehdidi altında. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de 5-12 yaş arası çocuklar için de aşı tanımı yapılmalı. ABD’de 5-12 yaş arası 5 milyon çocuğa bir doz aşı yapılırken, 1 milyon çocuğa ise iki doz aşı yapıldı. Çocuklarda şimdiye kadar aşıya bağlı ciddi yan etki görmedik. Çocuklarda tek doz mRNA aşısı bile koruma sağlıyor. ABD, Omicron’a karşı teyakkuzda. Süreç çok dikkatli takip edilmeli.”