04.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KAM - İstanbul
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı önceki gün, İstanbul’un Fatih, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerinde Arapça tabelaların kısa sürede Türkçeye çevrileceği yönünde bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın ardından İstanbul Valiliği de bu konudaki çalışmaların 15 Haziran’da başladığını ve halen devam ettiğini belirtti. Valilik, pilot uygulama kapsamında üç ilçede 730 iş yerinin ziyaret edildiğini ve tabelalar konusunda iş yeri sahiplerinin ikaz edildiğini kaydetti. Açıklamada, “Tabela içeriğinin en az yüzde 75’lik kısmının Türkçe, yüzde 25’lik kısmının Arapça olmak üzere düzenlenmesi hususunda makul süre verilerek ikaz edilmiştir. Zeytinburnu’nda yapılan denetimler sonucunda standartlara uygun olmayan 98, Bayrampaşa’da 38 işletme tespit edildi. Fatih Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Kentsel Tasarım Projesi kapsamında cephe ve tabela modelleme çalışması başlatılmış, tabelaların ilan ve reklam standartlarına uygun hale getirilmesi için ziyaret, uyarı ve bilgilendirmelere devam edilmektedir” denildi.
Milliyet gazetesi olarak Fatih’te Arapça tabela kullanan esnaf ile konuştuk. Yusufpaşa semtinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Hasip Aydoğdu, “Yusufpaşa’dan Çapa’ya kadar buradaki esnafın büyük bir çoğunluğu Arap olduğu için tabelaları Arapça. Kendileri ve müşterileri Türkçe anlamadıkları için mecburen Arapça tabela kullanıyorlar. Bizim de müşterilerimiz Arap olduğu için biz de kullanmak zorunda kalıyoruz. Türkçe yazılsa kimse anlamıyor” diye konuştu.
Valilik, 730 iş yerinin ziyaret edildiğini ve tabelalar konusunda iş yeri sahiplerinin ikaz edildiğini kaydetti.
‘Doğru bir karar’
Fatih Fındıkzade semtinde emlakçılık yapan Mehmet Başaran da, “Turgut Özal ve Millet Caddesi’nin yüzde 80’i Suriyelilerin elinde. Buradaki tabelaların çoğu Arapça. Kendi marketleri, kasapları, dükkanları var. Gelen turist veya göçmenler tabela Arapça olduğu için ne yazdığını anlıyor, oraya gidiyor. Tabelaların Türkçeleştirilmesi doğru bir karar” diye uygulamaya destek verdi.
Fatih Aksaray’da büfe işleten Suriye uyruklu Alaaddin Hasan da, “Ben Suriyeliyim. Arap ülkelerinden çok fazla turist geliyor. Onların ilgisini çekmek için tabelalarımız Arapça. Bu şekilde anlıyorlar ve müşteri sayımız artıyor” diye konuştu.
98 tabela değiştirildi
Zeytinburnu Belediyesi konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “İlçemiz genelinde yabancı uyruklu işletmelerin tabelalarına yönelik son bir ayda yapılan çalışmalarda toplamda 98 tabela mevzuata uygun hale getirilmiştir.”