14.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA YUR İstanbul
‘Polise taş atan’ çocuklar olarak bilinen 8 siyasi tutuklu çocuk onlar. Çoğu henüz hükümlü değil, tutuklu yargılanmaya devam ediyorlar. Bir kısmının Adana Pozantı Cezaevi’nde adli tutukluların taciz ve tecavüzüne, bazılarının da Sincan Cezaevi’nde gardiyan şiddetine maruz kaldığı öne sürülüyor. Bu çocuklar kaldıkları cezaevinde yaşanan her sorundan sonra bir başka cezaevine gönderiliyor. Aileleriyle aralarında binlerce kilometre mesafe var. Kiminin babası hamal, kiminin ise çiftçi. Mersin, Hakkari, Adana Pozantı, Van, İstanbul ve İzmir’deki cezaevleri arasında dolaşan aileler uzun tutukluluk süreleri kadar, çocuklarının uzak cezaevlerine gönderilmesinden de yakınıyor.
Cezaevine 11 yaşındayken giren ve 20 ayrı davadan 6 yıldır tutuklu yargılanan M.K.’nın babası Reşit Kulu da uzak mesafe nedeniyle uzun süredir oğlunu göremeyen babalardan biri. Kulu, “Çocuğum Mersin’den gönderildikten sonra Şırnak’a göç ettik. Hammallık yapıyorum. Günde en fazla 15 lira kazanıyorum. Durumumuz kötü olduğu için görüşe gidemiyoruz” diyor.
Abdülhamit Şen’in oğlu K.Ş.(16) ise 2 yıl 1 aydır tutuklu yargılanıyor. K.Ş., tutukluluğu süresince 4 farklı cezaevinde kalmış. Şen ailesi Mersin’de yaşarken oğulları ise şu anda 949 km uzaklıktaki İstanbul Maltepe Çocuk Cezaevi’nde. Baba Şen de mesafe nedeniyle çocuğuyla aylardır görüşemediğini belirtiyor.
Ceza olarak aileyle görüşmeme yasağı
- Türkiye genelinde 12 ile 18 yaş arası bin 719 çocuk hapishanede. Çocukların 1304’ü tutuklu iken yalnızca 415’i hükümlü.
- İHD verilerine göre ise 2013 yılı içinde 2 ayda toplam 314 tutuklu bulundukları cezaevinden başka bir cezaevine gönderildi.
- Tutuklu çocukların aileleriyle ayda 3’ü kapalı 1’i açık 4 görüş yapma hakkı var.
- Çocuklara cezaevi yönetimi, aileyle görüşmeme, sosyal faaliyetlerden uzaklaştırma cezaları veriyor.