15.03.2016 - 21:01 | Son Güncellenme:
Şu sıralarda sıfır araçların fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı vatandaşlar ikinci el araç alımına yönelmiş durumdadır. Son zamanlarda ikinci el araç piyasasında bir artış söz konusudur. Ayrıca ikinci el araç alım satımı yapan vatandaşlarda vardır. İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken bir çok husus vardır. Satın alacağınız araç ne kadar temiz gözükse de bilmediğiniz bir çok kusuru olabilir. Bu yüzden araç almadan yapmanız gereken bir çok sorgulama vardır. Bu sorgulamalar sayesinde aracın durumunu öğrenebilirsiniz. Aracın çalıntı olup olmadığını, aracın özelliklerini öğrenmek istiyorsanız eğer araç sorgulama yapmanız gereklidir. İnternet üzerinden araç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden araç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için E-Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. Diğer önemli bir konu ise aracın plakasıdır.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Satın alacağınız aracın plakasının üzerinde trafik cezası olup olmadığını plaka sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Plaka sorgulama işlemini de internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden plaka sorgulama işlemini gerçekleştirebildiğiniz gibi şifresiz olarak da Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden plaka sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Satın alacağınız aracın hangi kazalara karıştığını, kaza yapıp yapmadığını ve hangi parçalarının değiştiğini araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Son olarak dikkat etmeniz gereken konu ise aracın sigorta bilgileridir. Aracın sigorta bilgilerini tramer sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Araç hasar kaydı sorgulama ve tramer sorgulama işlemini internet üzerinden sigorta bilgi ve gözetim merkezinin internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz.
Araç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. E-Devlet sistemine ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza E-Devlet sistemine giriş yolları gelecektir. Bu giriş yollarından istediğinizi seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçerseniz eğer sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gereklidir. Eğer E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız PTT kurumlarına giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi elde edebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan bölümlerden E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. Bu bölüme girdikten sonra açılan hizmetlerden Emniyet Genel Müdürlüğünü seçmelisiniz. Emniyet Genel Müdürlüğünü bulduktan sonra alt hizmetlerinden Trafik Şube bölümü altından araç sorgulama seçeneğini seçmelisiniz.
Plaka sorgulama işlemini ise internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan trafik cezası ve otopark sorgulama seçeneğini seçmeniz gereklidir. Bu seçeneği seçtikten sonra sistem sizden bazı kişisel bilgiler isteyecektir. Bu bölüme T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı ve doğum tarihinizi girmeniz gereklidir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra sorgulama seçenekleri karşınıza gelecektir. Bu sorgulama seçeneklerinden araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçeneğini seçmeniz gereklidir. Bu seçeneği seçtikten sonra açılan sayfaya sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını tescil belge seri ve numarasını girmeniz gereklidir.
Araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile birlikte satın alacağınız aracın hangi parçalarının değiştiğini, kaza yapıp yapmadığını öğrenebilirsiniz. Araç hasar kaydı sorgulama işlemini internet üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet sayfasına giriş yaptıktan sonra ana sayfada sorgulamalar bölümü yer almaktadır. Bu sorgulamalar bölümünü seçtikten sonra açılan seçeneklerden kaza tespit tutanağı sorgulama seçeneğini seçmeniz gereklidir. Kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz etme sayfasında 3 tane farklı sorgulama seçeneği vardır. Bu 3 sorgulama seçeneğinde de aracın plaka bilgisi sorulmaktadır. Farklı olarak istenilen bilgiler ise sigortalı T.C. kimlik numarası, sigortalı vergi kimlik numarası ve sürücü T.C. kimlik numarası bilgileridir.
Bu bilgilerden hangisini biliyorsanız o seçenek ile sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Tramer sorgulama işlemini de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulamalar bölümünden bu sefer trafik poliçe sorgulama seçeneğini seçmeniz gereklidir. Seçtikten sonra yine karşınıza 3 farklı sorgulama seçeneği gelecektir. Plaka ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve vergi kimlik numarası ile sorgulama ve sigorta bilgileri ile sorgulama seçeneklerinden birisi ile sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak da en alt bölümde yer alan güvenlik kodunu da girmeniz gereklidir.