GündemApandisit nedir, tedavisi nasıl olur?

Apandisit nedir, tedavisi nasıl olur?

29.04.2018 - 18:36 | Son Güncellenme:

Apandisit ağrısı ve apandisit patlaması çok yaygın görülen bir hastalıktır. İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği noktada bulunan bağırsağın adı ‘apendiks’ diğer adıyla kör bağırsaktır. Apandisit; apendiksin yani kör bağırsağın iltihaplanması ve irin ile dolmasıdır.

Apandisit nedir, tedavisi nasıl olur

Apandisit neden olur?

Haberin Devamı

Tıkanmaya bağlı olarak apendiksin iç kısmında sıvı birikir ve mikroplar üremeye başlar. Basınç artarak apendiks şişer ve doku kanlanır. Sonra çürüme başlayıp apendiks patlaması gerçekleşir. İltihaplanan apendiksi ne ilaç ne de bir yöntem kullanarak kurtarmak mümkün değildir. Apandisit her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Çoğunlukla 20 ile 30 yaşları arasında ortaya çıkar. Çocuklarda ise 6 ile 10 yaş grubunda görülür.

Apandisitin belirtileri nelerdir?

Apandisitin belirtileri arasında ilk sırada karın ağrısı ile başlayan özellikle göbek etrafında ve mide üstünde yoğunlaşan ağrılar vardır. Kişiye göre değişebilen şiddetli veya daha hafif şekilde görülebilir. Ancak bu ağrı tam anlamıyla yok olmaz. Çoğunlukla 4 ile 6 saat sürer ve karnın sağ alt köşesinde hissedilir. Bazen de bu ağrı mesane üstünde, makatta ve kasıklarda görülebilir. Çok fazla fark edilmeyen iştahsızlık da mustarip bir belirtidir. Bununla birlikte bulantı ve kusma da görülebilir. Bu belirtilerin yanında kabızlık, ishal ve gaz çıkarmada zorluk yaşanabilir.

Haberin Devamı

Apandisit neden olur?

Apandisitin nedenleri arasında:

· Şişmanlık

· Karın kısmında yapılan ameliyattaki kesinin şekli

· Yapılan dikiş ve yaranın iltihaplanması apandisite neden olabilen başlıca sebeplerdir.

· Bununla birlikte hastanın yaşı, beden zayıflığı ve genel durumu da hastalığı etkileyebilir.

Apandisitin tedavisi

Apandisitin tedavisi ilaçla olmamaktadır. Ama kesin tedavisi olan bir rahatsızlık olup cerrahi yöntemle apendiksten kurtulmak mümkündür. Laparoskopik (kapalı) veya appendektomi (açık) metoduyla apendiks alınmaktadır. Apandisit olan kişinin ağızdan yemek yememesi ve ağrı kesici ilaçlar kullanmaması oldukça önemlidir.

Cerrahisi kolay olmakla beraber ihmali söz konusu olduğunda problem çıkartan bir rahatsızlıktır. Hatta zamanında ameliyat olunmadığı takdirde ölüme yol açabilmektedir. Bilhassa çocuklarda ve yaşlılarda belirtiler az olduğu için fark edilmeyip apandistin patlaması önceden gerçekleşmiş olur. Bu nedenle risk faktörü çoktur. Bu durumu yaşamamak için olabildiğince az olan belirtileri de önemseyerek hemen bir doktora başvurulması gerekir.