GündemAntep mutfağından bir lezzet: Alinazik

Antep mutfağından bir lezzet: Alinazik

30.04.2018 - 10:17 | Son Güncellenme:

Alinazik, et ve patlıcanla yapılan bir yemektir. Gaziantep yöresine ait olan bu yemeğin sevdalısı çoktur. Aslında bir ana yemektir; ancak bazen soğuk meze olarak da servis edilebilir. Genelde kıymalı etle yapılır ancak gerçek alinazik parça etle yapılandır. Yoğurtlu patlıcanlı kısmı, hünkarbeğendinin beğendi kısmı gibidir. Eğer merak ediyorsanız, tarifine geçelim.

Antep mutfağından bir lezzet: Alinazik

Beğendisi için malzemeler:

Haberin Devamı
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 tane büyük boy patlıcan
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı tuz

Etli harcı için malzemeler

  • 600 gram dana kuşbaşı et
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tane orta boylarda kuru soğan
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Servis için diğer malzemeler

  • 1 yeşil biber
  • 1 domates
  • 1 tane pide ekmek ( tırnak pide olması önerimizdir.)
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Püf noktalar

  • Eğer patlıcanları fırında közleyecekseniz önce birkaç çizik atmanız önerimizdir. Yoksa patlıcanlar şişip patlayabilir. En iyisi mangalda közlemek; nacak evde bu pek mümkün olmayabiliyor. Ocakta közleme tavalarından kullanmanızı öneririz. Fırında közlemeniz durumunda patlıcanların rengi kararabilir.

Yapılışı

Patlıcanlarınızı iyice yıkayın ve üzerine birkaç çizik atın. İyice yumuşayana kadar közleyin. Yakmamaya dikkat edin.

Etli harç için ocağa ayçiçeği yağını alın ve küp küp doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın. Hafif pembeleşinceye kadar devam edin. Daha sonra etleri üzerine ekleyin. Etleri de rengini alana kadar kavurmaya devam edin. Suyunu bırakan etlerin üzerini kapatın ve suyunu çekene kadar pişmesini bekleyin.

Etler suyunu çektikten sonra tereyağı, salça, kekik, pul biber ve karabiberi de ekleyin. Sıcak suyu ve tuzu da ekledikten sonra yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin.

Daha sonra beğendi kısmını hazırlamaya geçebilirsiniz. Patlıcanlarınızı soyduktan sonra doğrayabildiğiniz kadar küçük doğrayın. (Gerekirse bardağın altıyla ezebilirsiniz.) Daha sonra sarımsakları doğrayın. (veya rendeleyin.) Patlıcanlar sulanmadan yoğurt, sarımsak, tuz ve zeytinyağıyla karıştırın.

Haberin Devamı

Pideleri şeritler halinde kesin. Domates ve biberleri kızartın.

Servis tabağınıza beğendinizi yayın. Üzerine etli harcınızı dökün. Kızarttığınız biber ve domateslerle pideyi de ekleyin.

Son olarak erittiğiniz tereyağına eklediğiniz toz biberi iyice kızdırın. Alinazik kebabının üzerinde gezdirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yazarlar