22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş
Bilinmezliklerle dolu buzul kıta Antarktika’ya, Türk askeri ilk kez ayak bastı. Mühendis Yüzbaşı Emre Tükenmez, II. Ulusal Kutup Bilim Programı çerçevesinde Antarktika’ya giden ilk Türk askeri oldu.
Dünyanın en az keşfedilmiş, en soğuk, en ulaşılmaz, en büyük su kaynağı rezervi Antarktika, son yıllarda pek çok ülkenin dikkatini çekiyor. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini artırmasıyla bilimsel çalışmaların hızlandığı buzul kıtaya ilk kez bir Türk askeri görevlendirildi. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nda çalışan Mühendis Yüzbaşı Emre Tükenmez, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi ile uğruna hiç savaşılmamış tek kıta olan Antarktika’ya gitti. 2019 yılında kurulması planlanan Türk üssü için ön çalışmalarını sürdüren 30 bilim insanıyla Antarktika’da bulunan Tükenmez, beyaz kıtada Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsil eden ilk kişi oldu.
‘Söz sahibi olacağız’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle Antarktika’da 47 gün kalan Tükenmez, okyanus akıntıları ve su sıcaklıklarının değişimi hakkında bilgiler topladı. Türkiye’nin Antarktika üssünü 2019 yılında Horseshoe (Atnalı) Adası’na kuracağını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Şanlı bayrağımız, dünyanın öbür ucunda da dalgalanmaktadır. Antarktika artık Türkiye’nin kapsama alanındadır. Antarktika Antlaşması’na 53 ülke taraftır ve bunlardan biri de Türkiye’dir. Bu ülkelerin 29’u danışman, 24’ü danışman olmayan gözlemci ülkelerdir. Türkiye, Antarktika’da söz sahibi 29 ülke arasında yer alacak” dedi.