25.10.2016 - 12:41 | Son Güncellenme:
AA
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 2011 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda hakimler tarafından arama yapılmıştı."Kozmik oda" olarak bilinen odada yapılan aramada devlet sırrı niteliğindeki çok sayıda bilgi ve belge dışarı çıkarılmıştı. "Kozmik Oda"da arama yapılmasıyla süren soruşturmada, TSK personeline "kumpas" kurulduğuna yönelik deliller üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında 45 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
1 NUMARALI ŞÜPHELİ KÖSE...
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunun yürüttüğü soruşturma kapsamında 45 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, bunlardan 23'ü bu sabah Ankara'da gözaltına alınmıştı. İlerleyen saatlerde yakalanan şüphelilerle gözaltındaki kişi sayısı 27'ye yükseldi. Şüpheliler arasında geçmişte Genelkurmay Adli Müşaviri olan 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından TSK'dan ihraç edilen ve tutuklanan Muharrem Köse, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Zeki Güven ve Hamza Bayındır, "Kozmik Oda" soruşturması açıldığı dönemde Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görev yapan komiser yardımcısı Murat Yılmazer, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili olduğu iddia edilen eski emniyet amiri ve akademisyen Ahmet Sait Yayla, eski TÜBİTAK görevlileri Burak Akoğuz, Ebubekir Yalçınkaya ve Ünal Tatar ile bazı eski askerler bulunuyor.
Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak anılan soruşturma, Aralık 2009'da, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a "suikast düzenleneceği" iddiası üzerine başlatılmıştı. Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 19 Aralık 2009'da Çukurambar Mahallesi 1425. Cadde'de Albay E.Y.B ile Binbaşı İ.G'yi gözaltına aldı. Merkez Komutanlığı personelinin gelmesi beklenirken E.Y.B'nin "su içmek istediği sırada avucunun içerisindeki kağıdı yutmaya çalıştığı, kağıdın zorla alındığı ve kağıtta Arınç'ın yanı sıra milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, emekli ve esnaf kişilerin ikamet ettiği apartmanın adresinin bulunduğu" iddia edildi. Sonradan E.Y.B. ve İ.G. ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında görev yapan bazı askerler de "şüpheli" olarak soruşturmaya dahil edildi.HSYK'nın meslekten ihraç ettiği eski Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığına ait "devlet sırrı" niteliğinde belgelerin bulunduğu 11 ve 16 nolu odalarda (kozmik oda) arama yapılmak istendi.
Genelkurmay Seferberlik Tetkik Dairesi Başkanlığınca yazılan yazıda, binanın birinci katında bulunan 11 ve 16 numaralı çift kilitli çelik kapılarla muhafaza edilen odalardaki bilgi, belge ve arşiv kayıtlarının devlet sırrı niteliğinde, devletin güvenliğiyle ilgili doğrudan bilgiler içerdiğinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 125. maddesi gereği cumhuriyet savcılığına bu odalara giriş izni verilemeyeceği belirtildi. Bunun üzerine o dönemde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olan Hakim Kadir Kayan bu odalarda arama yapmaya başladı. Kayan'ın 20 gün süren araması sonucu CD, dosya ve hard disklerden oluşan "gizli belgeler" dışarı çıkarılarak, bugün FETÖ ile bağlantılı oldukları tespit edilen TÜBİTAK uzmanı bilirkişilere çözümletildi.
5 YIL SONRA TAMAMLANDI
Yıllarca Savcı Bilgili'de bulunan dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki yeni iş dağılımının ardından Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosuna verildi. Büroda görevli savcı, 38 şüpheli asker hakkındaki soruşturmayı, Mart 2015'te "takipsizlik" kararıyla sonuçlandırdı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "19 Aralık 2009'da, nöbetçi amir olarak görev yapan komiser yardımcısı Murat Yılmazer tarafından, herhangi bir telefon ihbarı gelmediği halde, ihbar gelmiş gibi tutanak tutulduğu kanaatine varıldığı" belirtilmiş ve "Şüphelilerin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşik yapısı dışında illegal bir oluşum kurarak, Başbakan Yardımcısı Arınç'a ya da hükümet üyesi diğer bakanlara karşı suikast hazırlığı yaptıklarına, cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eylemini gerçekleştirmek üzere, silahlı bir terör örgütü kurduklarına, yönettiklerine veya üye olduklarına, önceden gizlice anlaştıklarına dair herhangi bir delil bulunamamıştır."
FETÖ İDDİANAMESİNED 'KOZMİK ODA'
HSYK Başmüfettişliği de "kozmik oda"da arama yapılmasına ilişkin işlemlerde imzası bulunan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açtığı davanın iddianamesinde, "Kozmik Oda" soruşturmasına değinilirken, "Arınç'a suikast iddiasının tamamen kurgu olduğu" belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Cemaat, Genelkurmayın özel harp dairesinin kozmik odasında, Türkiye'de olmuş bitmiş, geçmişteki birtakım çözümlenememiş karanlıkta kalan olayların nasıl, kimlerin talimatıyla yapıldığına dair yazılı belgeler, planlar olduğunu zannettiğinden örgütsel fayda için bu aramayı gerçekleştirmiştir. Kozmik oda araması ve sonuçları, kozmik odaya girilerek yapılan aramanın sebebi de devletin gizli bilgilerini elde etmektir. Devlet sırlarının elde edilebilmesi için hakim kozmik odaya sokulmuş, örgüt istediği belgeleri arama kılıfı adıyla temin ederek kozmik oda aramasını sona erdirmiştir. Hakimin aradığı kozmik odada örgütün ulaşmak istediği aranan belgeler muhtemelen çıkmamıştır." Eski savcı Bilgili ile eski Yargıtay üyesi Kadir Kayan, FETÖ'nün yargıdaki yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında halen aranıyor.