GündemAltı yıl süren dolmakalem incelemesi

Altı yıl süren dolmakalem incelemesi

23.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Müzik uçlu bir dolmakalem, Haruki Murakami veya Sailor Professional Gear Slim ile geçen olağanüstü yıllar.

Altı yıl süren dolmakalem incelemesi

“Müzik uçlu dolmakalem de nedir?” veya “Bir kalemle geçen altı yılın ne gibi ilginç yanı var?” diyenler olabilir. Hatta “Haruki Murakami’nin konuyla ne ilgisi var?” diyenler de olabilir.

Haberin Devamı

Sabırlı olun derim, hepsinin yanıtı var. Eğer yazının sonunda koşarak iyi bir kırtasiyeye gitme arzusu duymuyorsanız muhtemelen kalemliğinizdeki dolmakalemlerle ilgilenmeye karar vermişsinizdir. Ama önce bu sayfadaki metnin öyküsünü anlatayım: Müzik uçlu bir dolmakalemi incelemeye ve bu yazıya altı yıl önce başladım. Bir kısmı Mürekkepbalığı dergisinin beşinci sayısında kapak konusu olarak yayımlandı ama inceleme hiç bitmediği için not almaya devam ettim. Aldığım ilk notlardan biri çok sevdiğim bir yazar olan Haruki Murakami ile ilgili.

1978, 2016 ve 2022 Haruki Murakami, Koşmasaydım Yazamazdım isimli kitabının bir yerinde roman yazmayı düşünmeye nerede başladığını anlatıyor. Hatta tam tarihini ve saatini de verir: Gökyüzünde tek bir bulutun bile olmadığı, ılık rüzgârlı bir bahar günü bir beyzbol maçı izlediği sırada, tam olarak 1 Nisan 1978’de, saat 13.30'u gösterirken roman yazma isteği duyduğunu söyler. O sıralarda 29 yaşında olan Murakami sonrasını şöyle anlatır: "Masanın başına geçip de bir şeyler yazmaya kalktığımda farkına vardım ki doğru dürüst bir dolmakalemim bile yok. Şincuku’daki Kinokuniya Kitabevi’ne giderek bir top müsvedde kâğıdı ve 1.000 yenlik bir Sailor dolmakalem alarak eve döndüm. Yazarlık adına çok ufak bir yatırımdı."
Benim Sailor hikâyem ise Haruki Murakami'nin dolmakalemini aldığı tarihten 37 yıl sonra başladı. Uzun zamandır kendimi tutuyor (Pilot Kaküno, Pelikan 120 ile bir iki tane Scrikss'i saymazsam) o dönem pek kalem almıyordum. Fakat okumaya meraklı olanlar kitap, yazmaya meraklı olanlar da kalem almadan duramaz. Kalemseverlerin içindeki ateş az ya da çok durmaksızın yanar. Ben de içten içten yanarak küle dönmeden önce kendime bir iyilik yapmaya karar verdim. Çok güzel bir Arap atasözü vardır: "Kendine iyilik yapmayan başkasına da yapmaz" der. Ben de bir sabah işe gitmeden önce erkenden Sirkeci'ye uğradım. Hem hakkında bir şeyler okuduğum müzik uçlu dolmakalemleri çok merak ediyordum hem de Murakami’nin bütün romanlarını okumuş biri olarak artık bir Sailor almak.

Haberin Devamı

Değerli okuyucu, hangi kalemin nerede bulunacağını bilmek önemlidir. Köklü kırtasiyelerin değeri tartışılmaz. Hepsi kendine özgü bir hava taşır ve hepsi bazı alanlarda uzmanlaşmıştır. Bazen öyle sorunlar olur ki gidip konuşmanız ve akıl almanız gerekir. Çoğu insan bu işleri internet üzerinden çözmeye çalışır ama teori ile pratik arasındaki fark gibi ancak canlı görüldüğünde anlaşılan şeyler vardır. Ayrıca kırtasiyeler hele eski yani köklü kırtasiyeler büyülü yerlerdir. Ben de Sirkeci'de Yeni Zaman Kırtasiye'ye gidip Can Bey'le görüştüm ve hayalimdeki müzik uçlu Sailor’a kavuştum.

Haberin Devamı

Uç beyi Sailor

Denizci anlamına gelen Sailor sıradan bir dolmakalem markasının adı değil; Japonya’da deniz bilimleri okuyan bir mühendisin 1911’de kurduğu bir kalem üreticisi. Sailor, uçlarının zenginliği ile de bilinir. Piyasada çoğu markanın “medium” yani ortalama 0.5 mm kalınlığında uç sattığı bir zamanda Sailor, iğne ucu inceliğinden “zoom” adını verdiği değişken kalınlıklarda yazı yazılmasına olanak sağlayan uca kadar yedi farklı üstün nitelikli uçlara sahip. Ancak bunlar standart olarak isimlendirilmiş uçlar. Bir üstü Professional Gear serisi uçlar, onun da üstünde “king of pens” serisi büyük kalem uçları var. En tepede ise “Naginata” serisi özel yapım uçlar var. Bu seride de Togi, Concord ve Emperor gibi isimler taşıyan yedi farklı uç tipi var.

Haberin Devamı

Özel Sailor uçlarının arkasındaki isim de 2015’te 83 yaşındayken vefat eden, 2012’de emekli olana kadar 60 yıldan fazla aynı yerde çalışan Nobuyoşi Nagahara üstadımızdı. Kendisi unutulmuş bir kılıç yapma tekniği olan Naginata-Togi’yi dolmakalem ucu yapmak için kullanmıştı. Ruhu şâd olsun. Ustanın bilgi birikimini aktardığı oğlu da şirkette çalışmaya devam ediyordu, 2020’de emekli oldu, talep üzerine dolmakalem ucu ayar ve tamir atölyesi kurdu. Şimdi hem Japonya’yı hem dünyayı geziyor ve kırtasiyelerdeki etkinliklere katılıp insanlara yardımcı oluyor. Aldığım kaleme gelince, 14 ayar altın bir uca sahip siyah reçine gövdeli bir Sailor Professional Gear Slim. Takma ismi Sapporo olan bu kalem altı yıllık sadık bir dost. Müzik uçlu dolmakalemler rahat nota yazımı için 1930’larda ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Altı yıl süren dolmakalem incelemesi

Haftanın mürekkebi

Waterman Inspired blue Waterman mürekkeplerinim şişe tasarımı muhteşem, köşeli yapısı mürekkep azaldığında çok işe yarıyor. Mürekkepler de ilham verici.

Haftanın defteri

Blue Dior Vibe 2022 Dior Cruise koleksiyonundan ilham alan ve Maria Grazia Chiuri tarafından tasarlanan 144 sayfalık bu defter spor giyim estetiğini Dior şıklığı ile birleştirmiş.