GündemALES ne zaman yapılacak? ALES geç başvuruları ne zaman?

ALES ne zaman yapılacak? ALES geç başvuruları ne zaman?

13.10.2017 - 08:59 | Son Güncellenme:

ALES sonbahar dönemi için başvurular 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında alındı. Bu tarihler içerisinde başvurusunu tamamlamayan adaylar, geç başvuru gününde başvurularını yapabilecek. ALES geç başvurusu nasıl yapılır? Geç başvuru ücreti nasıl ödenecek?

ALES ne zaman yapılacak ALES geç başvuruları ne zaman

ALES başvuruları 4 Ekim’de sona erdi. ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru günü olan 18 Ekim’de başvuru yapabilecekler. 18 Ekim’de hem aday işlemleri sisteminden başvuru yapılacak hem de sınav ücreti ödenecek. Sınav ücreti olarak adaylar 135 Türk Lirası ödeme yapacaklar.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Sınav geç başvuru işlemleri 18 Ekim’de yapılacak. Başvuru yapmak isteyen adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM aday işlemleri sisteminden başvurularını yapabilirler.
ALES geç başvuru ücreti 135 Türk Lirası’dır. Sınav ücreti, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümü üzerinden banka kartı/kredi kartı ile ödenebilir. Adaylar 18 Ekim Çarşamba günü hem sistem üzerinden başvuru yapacak hem de sınav ücreti ödeyecek. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları da geçersiz sayılacak. Geç başvuru gününde başvuru yapanlar, sınava sadece Ankara’da girebilecek.

ALES PUANI NERELERDE KULLANILIR?

Haberin Devamı

ALES sonucunda alınan puanlar; yükseköğretim kurumlarında okutman, uzman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, eğitim ve öğretim planlamacısı, çevirici kadrolarında açıktan atamalar için kullanılır. Öğretim görevlisi dışındaki kadrolar için naklen atamalarda da kullanılabilir. ALES puanı bunlar dışında; lisansüstü eğitime giriş için ve yurt dışı lisans eğitimleri için de kullanılabilir.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

19 Kasım’da düzenlenecek olan ALES sonbahar dönemi ile birlikte uygulanmak üzere bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan sınav değişiklikleri kapsamında; sınavın süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı 160’tan 100’e düşürüldü. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puan hesaplamasında sözel ve sayısal testlerin yüzde 50 ağırlıklı olması kararlaştırıldı.
Bu değişiklikler dışında ALES puanı geçerlilik süresi de 3 yıldan 5 yıla çıkartıldı. Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölüme ayrılan ALES, sadece sözel ve sayısal olarak iki bölümden oluşacak.

Yeni ALES ile birlikte test içeriklerinde de düzenleme yapıldı. ALES sözel testinde; temel dil bilgisi becerilerinin dışında daha çok sözel olarak akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor. ALES sayısal testinde ise adayların sıralama, analiz etme, çözümleme, mantıksal akıl yürütme ve yorumlama gibi ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

Yazarlar