11.10.2017 - 08:04 | Son Güncellenme:
ALES sonbahar dönemi başvuruları 4 Ekim’de sona erdi. Başvuru yapmayan adaylar geç başvuru günü olan 18 Ekim’de başvurularını yapabilecekler. ALES için yapılan değişiklikler, 19 Kasım’da gerçekleştirilecek sınavdan itibaren uygulamaya konulacak. Değişiklikler ile sınav puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı. Soru sayıları ve sınav süresi azaltıldı.
ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!
ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
ALES GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?
ALES geç başvuru işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile girilerek gerçekleştirilecek. Sistem üzerinden başvuru yapan adaylar sınav ücretini de ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar. 18 Ekim Çarşamba günü dışında sınav için başvuru yapılamayacak. 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında yapılan ALES başvurusundan farklı olarak, geç başvuru yapan adaylar sınav ücretini 135 Türk Lirası ödeyecekler. Bunun dışında geç başvuru yapanlar sınava sadece Ankara’da girebilecekler.
ALES PUANI GEÇERLİLİK SÜRESİ
ALES sonbahar dönemi sonucunda adayların alacakları puanların geçerlilik süresi 5 yıldır. Daha önce 3 yıl olan geçerlilik süresi, son yapılan değişiklik ile 5 yıla çıkartıldı.
ALES’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
ALES sonbahar dönemi itibariyle uygulanmak üzere bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler kapsamında; sınav süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürüldü.
ALES sayısal ve ALES sözel için puanlama hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puan hesaplamasında sözel ve sayısal testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı.
Sınav puanı geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Daha önce Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölümden oluşan ALES, sadece sayısal ve sözel olarak iki bölümden oluşacak.
ALES’E KİMLER GİREBİLİR?
ALES’e; lisans programını bitirenler, mezun olabilecek durumda olanlar, denklik belgesi almış olmak şartıyla yurtdışında lisans eğitimi alanlar başvuru yapabilir. Sınav; lisans üstü eğitime giriş için, yurtdışına lisans üstü eğitime gönderilecek adayların seçiminde ve teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında kullanılır.
Bunlar dışında; yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, uzman, araştırma görevlisi, eğitim öğretim planlamacısı ve çevirici kadrolarına yapılacak atamalarda da ALES puanı dikkate alınır.
ALES TEST İÇERİĞİ
ALES sayısal testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel işlemlerden yararlanabilme, problemler ve geometri gibi başlıklardan altında bulunan soru alanlarını içerir. Bu bölümde adayların çözümleme, sıralama, analiz edebilme, yorumlama, mantıksal akıl yürütme gibi ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi hedeflenir.
ALES sözel testi; sözcükte, cümlede, paragrafta anlam, kesin yargıya ulaşma, parçada anlam bütünlüğünü sağlama gibi başlıklar altındaki soru alanlarından oluşur. Bu bölümde de adayların temel dil bilgisi becerilerinin ölçülmesi, sözel akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi hedeflenir.