28.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan-Ankara
Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ), 46 yıl aradan sonra bu yıl Başbakan yerine Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu hale getirilecek yeni yapısı içinde ağustosta toplanacak şurada, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları konusunda bir kararın alınması beklenmiyor. Ordudaki terfilerin değerlendirileceği toplantı öncesinde, ordu içindeki bütün albaylar mercek altına alındı.
Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde başkanlıkların ilk sırasında yer aldı. 1972’den itibaren YAŞ toplantıları; Başbakan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları ve ordu içindeki bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile Genelkurmay karargâhında yapılıyordu. YAŞ’ın sekreteryasını da Genelkurmay 2. Başkanı yürütüyordu. Ancak 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından toplantı yeri olarak Çankaya Köşkü belirlenmişti.
Şuranın üyeleri de değiştirilerek; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşturulmuştu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Başbakanlık kurumu ortadan kalkacağı için YAŞ’ın yapısıyla ilgili yeni düzenleme yapılması bekleniyor.
Komutanlar görevde
YAŞ’ın sekreterya görevi darbe girişiminin ardından Milli Savunma Bakanlığı’na verilmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 1 Ağustos tarihinde yapılması planlanan şura için hazırlıklara başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın görev süresi 30 Ağustos 2019 itibarıyla sona erecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Adnan Özbal geçen yıl atanmıştı. Eğer olağanüstü bir durum ortaya çıkmazsa bu yılki YAŞ toplantısında, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili bir karar alınması beklenmiyor. YAŞ’ta, ağırlıklı olarak generallerin terfi ve görev uzatma konuları ele alınacak. YAŞ, daha önce sadece terfi sırası gelen albayların durumu ele alınıyordu. Bu yılki toplantıda, ordu içindeki bütün albayların durumu tek tek ele alınacak. Yapılan değerlendirme sonucunda generallik/amirallik için terfi alacak, görev süresi uzatılacak ve emekliye sevkedilecek albaylar belirlenecek. Böylece albay rütbesinde yığılmaların önlenmesi için de tedbir alınacak.
FETÖ ihracı
YAŞ öncesinde değerlendirmeye alınacak subaylar, terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olup olmadığı konusunda kapsamlı incelemeye alındı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK bünyesinde toplam 9 bin 154 personel ihraç edildi. Açığa alınan 5 bin 899 kişi için ihraç işlemi hazırlığı yapıldı. TSK içinde itirafçı olanların sayısı ise 2 bin 374 kişi oldu. YAŞ, toplantısında FETÖ bağlantılı personelle ilgili dosyalar da ele alınacak.