25.04.2018 - 15:10 | Son Güncellenme:
Bu durum bir şey yiyip içmemizi zorlaştırır. 1-2 hafta içinde genellikle kaybolur. Bu ağız içi yarasına genellikle enfeksiyon neden olur, kahvehane gibi ortamlarda temiz yıkanmayan bardaklar olduğu zaman kişiden kişiye çabuk bulaşır. Bunlar hafif yaralardır, genellikle önemsenmez. Ama bazı durumlar vardır ki mutlaka bu yaraların ciddiye alınması gerekir.
Ağız yaralarında romatizmal hastalık belirtisi
Romatizmal hastalık belirtileri olarak genellikle eklem ağrıları, kızarıklık ve sabah yaşanan tutukluğu sıralamak mümkündür. Özellikle sabah tutukluğu romatizma hastalığında önemlidir, tutukluk bazen 1 saati bulabilir. Tutukluk ve eklem ağrıları istirahat edildiğinde artar, hareket edildiği zaman azalma gösterir. FMF yani Akdeniz ateşi hastalığı iltihaplı romatizmal bir hastalıktır, 20 yaş altı birey ve çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir. Romatizma hastalığının tanısında genellikle 7-8 yıl gibi bir gecikme oluyor. Bunun olmaması için bir an önce doktora başvurulup erken tanı ile hastalık ilerlemeden tedavi sürecine başlanması daha önemlidir. Akdeniz Ateşi hastalığı 3 gün süren eklem ağrılarına bağlı zarların tutulması, karın ağrısı, bazen nefes darlığı, bazen ayak ve bilekte kırmızı döküntü, göğüs ağrısı gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Bazen de eklemlerde kızarıklık, ağrı, şişlik, tutukluk, vücutta döküntü, gözlerde ve ağızda kuruluk gibi belirtiler de olabilir. Ağızda sık çıkan yaralar da romatizmal hastalığın habercisi olabiliyor. Ağız yaraları önemsenip mutlaka bir doktora muayene olunması gerekir.
Ağız yaraları başka hastalık belirtisi de olabilir
Dil ve diş eti yaraları anemi, kanser, romatizmal hastalıklar ve AIDS gibi hastalıkların da belirtisi olabilir. Özellikle vücut direnci düşük olan insanlarda uçuk ve yaralar sık görülür. Enfeksiyon buna sebep olabileceği gibi antibiyotik kullanımından dolayı da olabilir. Yine Behçet hastalığı da ağızda yaralar oluşturarak kendisini belli ediyor. Aftlar ağız içinde yara oluşturan ülserlerdir. Sebebi tam olarak bilinmese de çeşitli hastalıklar, B12 ve demir eksikliği, mineral eksiklikler, diş macunundaki kimyasallar gibi pek çok etken bu ağız yaralarına sebep olabilir. Uzun süren ağız yaraları için mutlaka uzman bir doktora görünmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Böylece teşhis ve tedavi süreciniz başlayacaktır.