GündemAçık uçlu sorularda kodlama riski

Açık uçlu sorularda kodlama riski

08.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

LYS’de bu yıl bir dizi yenilik var. En önemlisi, açık uçlu sorular. 5 oturumda yapılacak LYS’de, toplam 15 açık uçlu soru yer alacak. Soruların cevapları tek kelimeden ya da en fazla 3 rakamdan oluşacakAdaylar cevapları hem cevap kâğıdına yazacak hem de optik forma kodlayacak. Bir harfi ya da rakamı yanlış yazdığında cevap hatalı kabul edilecek. Değerlendirilmede 4 yanlış, 1 doğruyu götürmeyecek

Açık uçlu sorularda kodlama riski

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS), yaklaşık 1,5 milyon aday hayalindeki üniversiteye girebilmek için yarışacak. Her yıl adaylar için LYS çok heyecanlı geçiyor ancak bu yıl sınava girecekler daha da heyecanlı. Çünkü ilk kez açık uçlu sorularla karşılacaklar. Soruların zor olmayacağı tahmin ediliyor ancak adaylar cevapları hem cevap kâğıdındaki ilgili alana yazacak hem de optik forma kodlayacak. İşte bu noktada aday cevabı optik forma geçirirken tek bir harf ya da rakamı yanlış kodladığında, o soruyu hatalı yaptı kabul edilecek. Bu durum, adayların üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bu yıl açık uçlu soruların yanı sıra getirilen başka yenilikler de var. İşte o yenilikler::

Haberin Devamı

Kısa cevaplı olacak

Açık uçlu sorular: LYS’de, bu yıl açık uçlu sorulara da yer verilecek. Matematik’te 3; Fen Bilimleri’nde her branştan 1’er soru olmak üzere 3; Edebiyat-Coğrafya sınavında, Edebiyat’ta 2, Coğrafya’da 1 olmak üzere 3; Sosyal Bilimler’de Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinden 1’er soru olmak üzere 3; LYS-5 Yabancı Dil’de de 3 olmak üzere, toplam 15 açık uçlu soru yer alacak. Her aday en az iki oturuma girecek ve en az 6 tane açık uçlu soruyla karşılaşacak. Tüm oturumlara katılanlar ise 15 açık uçlu soru yanıtlayacak. Bu soruların cevapları tek kelimelik ya da en fazla 3 rakamdan oluşacak. Adaylar, açık uçlu soruların cevabını, cevap kâğıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak. Kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Kodlamada 1 harf hata yapılsa bile soru hatalı kabul edilecek. Açık uçlu soruların değerlendirilmesinde, doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Haberin Devamı

Matematik tek oturum: LYS-1 Matematik-Geometri sınavı, Matematik sınavı adı altında tek oturumda yapılacak. Geometri soruları artık daha fazla önem kazandı. Örneğin MF-3 puanıyla tercih yapacak aday için Matematik’in katkısı yüzde 13, Geometri’nin yüzde 5’ti, şimdi her ikisinin katkısı yüzde 18 olacak. Sınavsız geçiş artık yok: Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız giriyorlardı. Bu hak kaldırıldı. Ancak adaylar ön lisansı tercih ettiklerinde, ek puan verilecek.

9.45 kuralı sürüyor

Baraj geldi: Eğitim fakültelerine başarı sırası barajı geldi. 240 bin ve üstünde başarı sıralamasına sahip olanlar öğretmenlik programlarına yerleşebilecek.

Puan türleri değişti: YGS puan türüyle öğrenci alan öğretmenlik programları ile ilahiyat bölümleri artık LYS puan türüyle öğrenci alacak.

Açık öğretim: Açık öğretim programlarına puan türü getirildi. Puan türü, örgün öğretimdeki programla aynı olacak.

9.45 kuralı: Adaylar, sınav binalarına saat 10.00’da başlayan sınavlar için 9.45’ten sonra, 14.30’da başlayan sınavlar için saat 14.15’ten sonra alınmayacak.

Haberin Devamı

12. sınıf konuları ağırlıklı

Matematik ile Sosyal Bilimler oturumu kapsamında Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde soru çıkabilecek konularla ilgili dün bilgi vermiştik. Nesibe Aydın Okulları ve Bahçeşehir Koleji bölüm başkanları, gelecek hafta gerçekleştirilecek Fen Bilimleri ve Edebiyat testlerinde soru çıkması beklenen konuları şöyle sıralıyor:

Edebiyat: Adaylar Türki Dili ve Edebiyatı dersine çalışırken en çok yazar-eser eşleştirmelerinde zorluk çekmekte. Bu konuda hafıza teknikleriyle çalışsınlar. Edebiyat topluluklarını akılda tutmak için de şifreleme tekniğini kullanabilirler.

Fizik: 12. sınıf müfredatında bulunan Modern Fizik, Evren Hakkında Genel Bilgiler konusunda belirleyici soruların çıkması bekleniyor. Geriye kalan sorular, Mekanik Enerji, Elektrik Akımı, Manyetizma, Optik, Dalgalar’dan olacak. Özellikle, 12. sınıf MEB kitabından kazanımlar tekrar edilmeli.

Kimya: LYS-2’de ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıf konularından soru çıkmakta. Geçen yıl Organik Kimya, Elektrokimya, Asit ve Baz, Kimyasal Türler Arası Etkileşim konularından ağırlıklı soru geldi. Bu yıl da aynı konulardan soru gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Biyoloji: Her konudan en az 1 soru beklense de geçen yıl sistemlerden 7 soru geldi, ağırlıklı olarak kalıtım ve ekoloji konuları yer aldı. Bu yıl beklenti aynı ancak bitki biyolojisi, protein sentezi, sistemler, fotosentez, solunum konularından soru gelebilir.

Açık uçlu sorularda kodlama riski