23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan - İstanbul
Kentsel dönüşüm ve eski binaların yıkımı sırasında gündeme gelen asbest şimdi de Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu’ya tartışma konusu. Türk sporuna 30 yıl hizmet veren Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu, yeni bir spor kompleksi için geçtiğimiz ay yıkılmaya başlandı. Çevresinde lise, üniversite, hastaneler ve göğüs hastalıkları birimlerinin de olduğu dev yapının yıkımını takip eden Asbest Söküm Uzmanları Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yıkım öncesi asbest analizinin yapılıp yapılmadığını sordu.
Dernek Başkanı Cafer Fidan’ın 5 Şubat’taki yazılı sorusunu ilçe belediyesine yönlendiren İBB, 16 Şubat’ta Fidan’a geri dönüş yaparak analiz yapılmadığı bilgisini ulaştırdı. Bunun üzerine harekete geçen Zeytinburnu Belediyesi geçtiğimiz günlerde yıkımı durdurdu ve lisanslı bir firmanın inşaatta asbest analizi yapmasını talep etti. Trasbest Belgelendirme ve Gözelim Hizmetleri’nden uzmanlar hafriyattan aldıkları numunelerini 3 gün önce labaratuvarda inceledi ve 36 numunenin tamamının temiz çıktığı öğrenildi. Zeytinburnu Belediyesi “Yıkımdan önce ön inceleme yapılmış ve asbest rastlanmadığı için çalışmalar başlamıştır. Asbest olduğu yönünde söylenti çıkınca kamuoyunu rahatlatmak için laboratuvar incelemesi yapılmış ve asbeste rastlanmamıştır” denildi.
Hâlâ var
İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nin daha duyarlı davranması gerektiğini belirten Fidan ise, “Yıkım yapılan spor salonu tehlike atık çıkabilecek bir yapı stoku. Asbeste maruz kalma konusunda en önemli risk faktörlerinden biri de büyükşehirlerdeki kentsel dönüşüm ve yıkılan eski binalar. Yıkılan eski binalardan çıkan asbest tozları, rüzgârla çevreye yayılabiliyor. Şu an anlaşılmıyor ancak gelecek 15-20 yıllık dönemde akciğer kanserinde ciddi artışlar olabilir. Abdi İpekçi’nin etrafı okul ve hastanelerle dolu. Yıkım öncesi analiz yaptırılmaması büyük bir hata. 2010 yılından önce yapılan tüm binalarda asbestli malzemelerin kullanıldığı biliniyor” dedi.
Doğru kişiler yapmalı
Öte yandan Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD), geçtiğimiz günlerde Milliyet’in gündeme getirdiği asbest sorunundan sonra bir duyuru yayınlayarak asbest konusunda yapılması gereken çalışmaları maddeler halinde sıraladı. Kentsel dönüşüm ve gemi söküm sanayi alanında çalışan birçok kişinin risk altında olduğunu belirtilirken, “Söküm, yıkım, ölçüm çalışmalarının hepsinin bir arada, tek elden yapılmasının önüne geçilmeli, özerk ve bağımsız kurumlar aracılığıyla uluslararası standartlara uygun yapılması sağlanmalı. Tüm süreçlerde yetkilendirme sağlanarak, usule uygun çalışma yapmayan kişi ve kurumlar asbestle çalışmalardan men edilmeli” görüşlerine yer verildi.