Gündem‘AB ile ilişkilerin canlanması önemli’

‘AB ile ilişkilerin canlanması önemli’

30.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Uzun bir aradan sonra Türkiye’nin de davet edildiği Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısını değerlendiren Bakan Fidan “İşbirliği olanaklarını ele aldık” dedi.

‘AB ile ilişkilerin canlanması önemli’

ANKARA Milliyet - AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı (Gymnich) dün Brüksel’de başladı. Türkiye’ye beş yıl aradan sonra gelen davet doğrultusunda Brüksel’deki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantı öncesi Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından karşılandı.  

Haberin Devamı

Brüksel’deki toplantının AB ile ilişkilerin canlanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Fidan, Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl ileri götürülebileceği ile küresel ve bölgesel konularda Türkiye ile AB’nin nasıl bir işbirliği geliştirilebileceğinin detaylıca ele alındığını belirtti.  

Vize serbestisi 

Fidan, öncelik verilen konulardan birinin de vize serbestisi olduğunu kaydederek, ilgili 66 kriterin karşılandığını, geriye kalan 6 kriterin tamamlanması için ilgili kurumlarla birlikte çalışıldığını ifade etti. Bakan Fidan, “Vize serbestisi sağlanana kadar vatandaşlarımızın Schengen vizesi başvuru sürecinde yaşadıkları zorlukların ve engellerin giderilmesi amacıyla çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Fidan ayrıca, Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bir bağ kurulmasının bir sonuç vermeyeceğini vurguladıklarını belirtti. Fidan “Olumlu gündem üzerinden mesafe almak istiyoruz AB de aynı şekilde müspet bir yaklaşım sergilerse herkesin menfaatine olacak” dedi. 

Haberin Devamı

Borrell de toplantılara ilişkin yaptığı değerlendirmede İsrailli aşırı sağcı bakanların Mescid-i Aksa’ya Sinagog inşa etmek istediklerine ilişkin radikal açıklamalarını hatırlatarak, “Bu konuda üye ülkelere söz konusu İsrailli bakanlar aleyhinde yaptırım uygulanması konusunu incelemeyi teklif ettim” dedi. Borrell, toplantı çerçevesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Ukrayna’ya her alanda nasıl destek sağlanabileceğini görüştüklerini söyledi. 

Yunan bakandan mesaj 

Fidan, toplantı marjında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Bakan Fidan bu çerçevede İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Lüksemburg Dışişleri Bakanı  

Xavier Bettel ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile ayrı ayrı bir araya geldi.  

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, gayrı resmi dışişleri bakanları toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıl aradan sonra Gymnich’e bir Türk Dışişleri Bakanı’nın katılmasının kritik önemde olduğunu söyledi. Toplantının Türkiye-Avrupa ilişkilerini konuşmak için bir fırsat olacağını vurgulayan Yerapetritis, “Yunanistan temelde Türkiye’nin Avrupa ilerleyişinden yanadır” diye konuştu. Yerapetritis, Birleşmiş Milletler (BM) inisiyatifi ile Kıbrıs meselesinin çözümü için müzakerelerin tekrar başlatılmasına yönelik çabaları son derece önemli bulduğunu ifade ederek, Fidan ile bu konuları ikili görüşmede ele alacaklarını aktardı.