GündemAB ile ilişkilerde kritik bir viraj

AB ile ilişkilerde kritik bir viraj

29.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, beş yıllık aranın ardından Türkiye’ye yapılan davet doğrultusunda bugün Brüksel’de düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Fidan’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı ile de ikili bir görüşme yapması bekleniyor.

AB ile ilişkilerde kritik bir viraj

Türkiye, toplantı için yapılan daveti “ilişkilerin yeniden canlandırılmasına ilişkin çağrılarına yönelik bir diyalog arayışı” olarak değerlendiriyor. Ankara, toplantının 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine ve kurumsal diyalog kanallarının açılmasına zemin hazırlamasını umuyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklar, “yeni tehditlerin karmaşık ve çok boyutlu yapısı ile yeşil ve dijital dönüşüm başta olmak üzere ekonomik alanda yaşanan gelişmelerin; Türkiye ile AB arasında iş birliğinin ve diyaloğun artırılmasını, küresel ve bölgesel sorunlara ortak çözüm arayışlarının geliştirilmesini, enerji, terörle mücadele, güvenlik ve savunma gibi farklı politika alanlarında daha bütüncül bir yaklaşım izlenmesini gerektirdiğine” dikkat çekerek, “bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, her iki tarafın da yararına olacağını” vurguluyor.

YUNAN BAKAN İLE GÖRÜŞECEK

Bakan Fidan’ın Brüksel’de Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ile de bir görüşme yapması bekleniyor. İki mevkidaş son olarak Haziran 2024’te Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi kapsamında Üsküp’te bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

ELÇİLERE YENİ GÖREV TEBLİĞİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bazı büyükelçilik ve daimi temsilcilikler için yeni görevleri tebliğ etti. Buna göre, Çok Taraflı İlişkiler (Uluslararası Kuruluşlar) Genel Müdürü Büyükelçi Zeynep Kızıltan’ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi, İkili İlişkiler (Balkanlar) Genel Müdürü Büyükelçi İlhan Saygılı Belgrad (Sırbistan) Büyükelçisi, Güney ve Batı Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Şebnem İncesu Bern (İsviçre) Büyükelçisi, Kuzey Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Murat Lütem Beyrut (Lübnan) Büyükelçisi, Orta ve Kuzey Avrupa Genel Müdürü Hayriye Kumaşçıoğlu Lübliyana (Slovenya) Büyükelçisi, Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Büyükelçi Esen Altuğ OECD Daimi Temsilcisi, Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul Tokyo (Japonya) Büyükelçisi, Destek Hizmetleri

Genel Müdürü Büyükelçi İrfan Neziroğlu İslamabad (Pakistan) Büyükelçisi, Bakanlık Müşaviri ve

Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Vekili Bekir Gezer Darüsselam (Tanzanya) Büyükelçisi olarak görevlendirildi. - ANKARA AA