17.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz - Ankara / Milliyet’in edindiği bilgiye göre; Türkiye ve AB iklim değişikliğinden kaynaklanan faleketlerde yaraların sarılması konusunda birlikte çalışma iradesi gösterirken, geleceğe dönük iki yeni çalışmadan ilki göller ve sulak alanlarla ilgili olacak. “İklim Değişikliği’nin Pilot Göllere, Sulak Alanlara ve Kıyılara Etkisinin Araştırılması” projesi ile elde edilmesi beklenen sonuçlar şöyle:
“Akdeniz ve Ege’de yüzyıl sonuna kadar iklim değişikliği sonucu olması beklenen deniz yükselmelerinin modellemeleri çıkarılacak.
Deniz yükselmesi sonucu meydana gelebilecek muhtemel kıyı kaybı ve bu kayıpların etki analizleri yapılacak.
Türkiye genelinde seçilecek üç pliot göl ve sulak alanların hidrolojik seviye-kalite parametrelerinin modellemesi ve analiz edilmesi sağlanacak.
Risk analizleri tamamlanan iklim değişikliği etkileri ile ilgili su yönetimi planlamalarında kullanılmak üzere uyum faaliyetleri ve doğa temelli çözüm önerileri sunulacak.”
Yerel uyanış
AB ile önümüzdeki dönemde yürütülecek iki proje ise yerel yönetimlerin iklim değişikliğine karşı aldığı tedbirler ve uyuma yönelik olacak. “İklim Değişikliğine Yerel Uyum; Pilot Belediyeler İçin İklimi Dirençli Su Yönetimi ve Farkandalığın Arttırılması Projesi” adlı çalışma da 2022 yılında başlayacak. Proje ile iklim değişikliğinin yerel yönetimlerce içme ve sulama suyunda kullanılan su kaynaklarına etkisi araştırılacak ve risk analizleri yapılacak. Projeden beklenen sonuçlar ise şöyle:
“Seçilecek olan pilot illerde iklim değişikliğinin, o illerin direkt su kaynaklarına(baraj, göl, yeraltı suyu vb.) olan etkisi alt havzalar ölçeğinde modelenerek kaynak bazlı projeksiyonlar ile illere özel iklim değişikliği risk analizleri yapılacak.
Belirlenen risklere göre her il özelinde hazırlanacak olan uyum stratejileri ve yerel yönetimlerle yapılacak olan ortak çalışmalar ile iklime dirençli yerel su yönetimi planlarının oluşturulmasına katkı sağlanacak.
İl genelinde su kullanıcı sektörlerin iklime dirençli su yönetimi oluşturmak adına farkındalık arttırılacak.”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile AB arasında AB fonları ile yapılması planlanan diğer projeler ise şöyle sıralanıyor:
“Antalya, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz, Kızılırmak, Marmara ve Doğu Karadeniz Havzalarında Nehir Havza Yönetim Planı Hazırlanması.
Türkiye’de Yeraltı Suyu Yönetiminin Uygulanması.
Türkiye’de Ekolojik Değerlendirme Sistemine Dayalı Eko-Bölgelerin Oluşturulması.
Belediyelerin atık sularının tarımsal sulama amacıyla yeniden kullanılması
Türkiye’de Sedimentin kimyasal izlenmesi için Kkpasite Geliştirilmesi.
Meriç - Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması.
Belirlenmiş İklim Değişikliğine Uyum Faaliyetlerinin Detaylı Analizi ve Uygulamasının Desteklenmesi.
Türkiye’de Ekolojik Bölgelere Dayalı Su Kalitesi Ekolojik Değerlendirme Sistemi Kurulması.”