Gündem222’inci ve 227’inci saatte çifte mucize! ‘İmdat’ sesine koştular

222’inci ve 227’inci saatte çifte mucize! ‘İmdat’ sesine koştular

15.02.2023 - 02:37 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’ta Kalkan Apartmanının enkazından 74 yaşındaki Cemile Kekeç, depremin 10. gününde 227. saat sonra sağ olarak çıkarıldı.Öte yandan Melike İmamoğlu (42) da enkazından 222 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 10 gün geçmesine enkazlardan mucize kurtuluş haberleri geliyor.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta Kalkan Apartmanının enkazından 74 yaşındaki Cemile Kekeç, depremin 10. gününde 227. saatte sağ olarak çıkarıldı. Kekeç, uzun uğraşlar sonucunda enkazın altından çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edilirken, kurtarma ekipleri birbirlerine sarılarak bir can daha kurtarmanın sevincini yaşadı.

222'İNCİ SAATTE KURTULUŞ

Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan apartmanda, arama-kurtarma ekipleri çalışma yaptı. Enkazda yaşam belirtisi tespit eden Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD, madenciler ve yabancı arama-kurtarma ekipleri seferber oldu. Yapılan çalışma sonucu girilen enkazda Melike İmamoğlu'na ulaşıldı. Sağ şekilde bulunan İmamoğlu, enkazdan 222 saat sonra çıkarıldı. İmamoğlu, ekipler tarafından ambulansa taşındı. İmamoğlu'nun yakınları gelen iyi haberle büyük sevinç yaşadı. 

Haberin Devamı

SON NEFESTE 'İMDAT' ÇIĞLIĞI

İmamoğlu’nu canlı olarak kurtaran İNDAK ekiplerinden Alemdar Hasan Kılıç yaptığı açıklamada, “İlk günden beri buradayız. Artık son iki apartman kalmıştı, herkese cenazeleri teslim ediyoruz. Bizim de umudumuz yoktu. Allah’tan umut kesilmediğini bir kez daha gördük. Son tablayı kaldırdık, 4 cenaze vardı, almaya çalışıyorduk. İçerden 'İmdat' diye ses geldi. Ayaklarımızın bağı kesildi, sevinçten havaya uçtuk. Kontak kurduk. Aradığımız kişiydi. Sağlamdı. Dışardakilerden daha iyiydi. Anlatacak bir şey bulamıyorum. Kaç saat oldu. Yemeden içmeden toprak altında sapasağlam. Allah’a şükürler olsun” diye konuştu.

222’inci ve 227’inci saatte çifte mucize ‘İmdat’ sesine koştular

"HIZLI ŞEKİLDE BİR SAATTE KOORDİNE OLDUK, ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN ÇABALARI GÖSTERDİK"

İNDAK ekibinden Yahya Bozkurt da şunları söyledi: “Depremin olduğu ilk gün ekibimiz intikal etti. Yoğun çalışmalar sonrası 11 canlı çıkardık, 70 tane de cenazemiz vardı. Teslim ettik. Son günleri yaşıyoruz. Birçok ekip ayrıldı. Biz de bölgede arkamızda cenaze bırakmak istemedik. Son cenazeyi teslim edene kadar acılarına ortak olmak istedik. Son 4 cenazemiz var ümidiyle girdik. Allah'ın hikmeti, Melike ablanın 'İmdat' sesini duyduk. Hızlı şekilde bir saatte koordine olduk. Biz elimizden gelen bütün çabaları gösterdik. Sağlık durumu gayet iyiydi. Söylediğimiz her şeye tepki veriyordu. Sorduklarımıza sağlıklı cevap veriyordu. Maalesef yanında eşi ve kızı da hayatını kaybetmişti. Rabbim bir daha acıları göstermesin.”

Haberin Devamı

Melike İmamoğlu, tedavisinin gerçekleşmesi için Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

222’inci ve 227’inci saatte çifte mucize ‘İmdat’ sesine koştular

SÜREKLİ KAYBETTİĞİ KIZI SILA’YI SAYIKLADI

Kardeşini bir an olsun bırakmayan abla Nilgün Kalay, “Öyle bekledik ki şükürler olsun. Umudumuzu kesmişken inanılmaz bir olay yaşandı. Yaradana şükürler olsun. Kendisiyle konuştuk. Kızını sordu. Su istiyor zannetmişler. “Sılam” demiş “Sılam nasıl” demiş” şeklinde konuştu.

Enişte Sedat Yaşar da, İnegöl Doğal Afet Arama ekiplerine teşekkür ederek, “Umudumuzu yitirmedik. Allahtan umut kesilmez. Rabbim koruyunca koruyor. Bursa İNDAK ekibinin hakkı çok. Bizim umudumuzu kaybettirmediler. Allah onlardan razı olsun. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Kendisiyle konuştuğumuzda “Ben iyiyim gelmeyin” dedi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ADANA’DA TEDAVİYE ALINDI

İmamoğlu, Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Sağlık durumu iyi olan İmamoğlu'nu ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ile Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Gündüz ziyaret etti. Geçmiş olsun dileklerini ileten Prof. Dr. Tuncel, "Çok uzun süre sonra enkazdan çıkartılmışsın ama gayet iyi durumdasın maşallah. Çok iyi gidiyor, her şey yoluna girecek. Sana burada en iyi şekilde bakacağız" dedi. Melike İmamoğlu da "Allah razı olsun" demekle yetindi.

'SAG BACAĞINDA DOLAŞIM BOZUKLUĞU OLABİLİR'

Başhekim Prof. Dr. Murat Gündüz ise ezilme sendromu olasılığının yüksek olması nedeniyle yoğun bakımda tedavisinin yapıldığını belirterek, "Bize getirildiğinde bilinci acıktı, solunum düzenliydi. Açlık ve susuzluğa bağlı bazı sıkıntıları var. Ancak ciddi bir sorunu gözükmüyor. Sağ bacağında dolaşım bozukluğunda kaynaklı olabileceğini düşündüğümüz bir durum var, inceliyoruz. Ezilme sendromu olasılığı yüksek olduğundan yoğun bakımda tedavisine devam ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

212 SAAT SONRA KURTARILDI

Depremin ardından bölgeye giden Gölcük Tershanesi Komutanlığına bağlı ekipler, dün akşam saatlerinde Alitaşı Mahallesinde bulunan 7 katlı Merve apartmanı enkazında yaşam belirtisi alınması üzerine çalışma başlattı.

SESİN ARDINDAN ÇALIŞMA

Sesli kontrolün ardından termal kamera ile yapılan tespitte bir kişinin hayatta olduğu belirlendi. Bunun üzerine çalışma başlatan ekipler, enkazda açtıkları galeriden zamana karşı mücadele sürdürdü.

222’inci ve 227’inci saatte çifte mucize ‘İmdat’ sesine koştular


SÜREKLİ KONUŞTURULDU

Ekipler, temas kurulan ve yaralı olduğu anlaşılan Fatma Güngör'ün bilincini kaybetmemesi için sürekli konuşturma çalıştı. Saatler süren çalışmanın ardından mucizeyi gerçekleştiren Güngör'ü, depremden 212 saat sonra enkazdan çıkartttı. İlk müdahalesi enkaz başında yapılan ve serum takılan Güngör, hastaneye kaldırıldı.

EKİPLERİN MUTLULUĞU

Enkazdan günler sonra bir kişiyi daha sağ olarak kurtarmanın mutluluğunu yaşayan ekipler, hiçbir zaman umutlarını kaybetmeyeceklerini belirtti.

27 GÜN DETAYI

Depremden bu yana 10 gün geçti. Günler sonra enkazdan sağ çıkarılanlar oldu. Kimi yaralı kimi sağlıklı. Uzmanlara göre değişkenlere bağlı olarak enkazdan hâlâ canlı çıkarılabilir

Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından günler geçtiği halde enkaz altından çok sayıda depremzede canlı olarak çıkarılmaya devam ediyor. Prof. Dr. Levent Yamanel, insanların enkaz altında aç ve susuz ne kadar dayanabileceklerinin vücudun fiziksel özelliklerine ve aldığı hasar gibi etkenlere bağlı olarak değiştiğine söyledi. Yamanel, “Özellikle organlarda oluşan yaralanmalar ve kan kayıpları vücudun direncini azaltmakta. Ezilmeler sonucu ortaya çıkan maddeler de yine böbrek fonksiyonlarını bozarak hayatı tehdit etmektedir. Genel olarak iyi sağlık durumuna sahip ve yaralanması hafif düzeyde olanlarda vücudun açlık ve susuzluğa 7 güne kadar dayanabileceği söylenebilir. Yine dünyada yaşanan depremlerde daha uzun süreler sağ kalan insanların olduğunu da biliyoruz. Bu gibi mucizelerin bizim vatandaşlarımız için de gerçekleşmesini diliyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR DAHA DİRENÇLİ

Yamanel, enkaz altından sağ çıkarılanlar arasında çocuk sayısının fazlalığına ilişkin ise, “Çocuklar ve bebekler daha az vücut alanına sahip ve bu nedenle daha küçük yerlere sığabildiklerinden daha az travmaya maruz kalabiliyorlar. Yine erişkinlere nazaran susuzluğa daha dirençlidirler. Bu nedenlerle erişkinlere oranla yaşam şanslarının daha yüksek olduğu görülmektedir” dedi.

27 GÜN SONRA KURTARILAN VAR

Japonya’da 2011 depremi ve tsunamisinden sonra, bir genç ve 80 yaşındaki büyükannesi, yerle bir olmuş evde 9 gün mahsur kaldıktan sonra canlı bulunmuştu. 2010’da 16 yaşındaki Haitili bir kız çocuğu, 15 gün sonra deprem enkazından kurtarılmıştı. Aynı depremde Evans Monsigrace isimli bir Haitili 27 gün sonra sağ bulunmuştu.

Associated Press‘in haberine göre yaralanma derecesi, mevsim koşulları, enkaz altındaki koşullar, suya ve temiz havaya erişim, genel sağlık ve mental durum ile yaş enkazdan günler sonra sağ çıkarılmayı etkiliyor. Massachusetts General Hospital acil durum ve afet tıbbı uzmanı olan Dr. Jarone Lee “Genellikle, 5. ve 7. günden sonra hayatta kalanları bulmak nadirdir. Ancak 7 gün geçtikten sonra da hayatta kalan birçok insan hikâyesi var. Bunlar nadir ve olağanüstü durumlardır” dedi.

Northwestern Üniversitesi’nden acil tıp uzmanı Dr. George Chiampa ise ezilme ve uzuv kopmaları dahil travmatik yaralanmaları bulunan kişilerin en kritik hayatta kalma mücadelesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Chiampas, bu kişilerin bir saat içinde enkazdan çıkarılmadığı durumda yaşama şartlarının zor olduğunu söyledi.

DEPREM BÖLGESİNDE SALGINA KARŞI ÖNLEM

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde toplam 146 bin 806 sağlık personelinin görev yaptığını, halk sağlığına yönelik bilgilendirme sitesi “https://deprem.saglik.gov.tr”nin açıldığını, hazırlanan 300 bin broşür ve 12 bin afişin de yarından itibaren sahaya dağıtımına başlanacağını aktardı. Depremden etkilenen bölgelerde salgın hastalık riskine karşı halk sağlığı çalışmalarına ağırlık verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Afet bölgesindeki 10 ilde, 6 Şubat’tan bugüne kadar 300 bine yakın kişiye birinci basamakta muayene, 2846 gebe izlemi, 9685 bebek ve çocuk izlemi yapıldı. 4000’den fazla noktadan su örneği alınarak yetersiz görülen yerlerde klorlama işlemi yapıldı. Bölgeye yeterli sayıda kuduz, tetanos ve çocukluk çağı aşıları gönderildi.”