04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ Ankara - Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, DHA’ya yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de sahipli kedi-köpek sayısının ortalama 6 milyon olduğunu belirtirken, “Mevcut sahipli kedi, köpeğin yüzde 25’i kimliklendirilmiş durumda. Beyanname verenlerin sayısı ile yüzde 30’lara çıkar, yüzde 60-70’lik kısım hâlâ kimliklendirilmemiş olacak” dedi.
3642 TL ceza
Aralık ayında sürenin daralması, yoğunluk yaşanması veya değişik sebeplerle mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde karşılaşılabilecek güçlüklerin aşılabilmesi için, ev hayvanı sahiplerinin 31 Aralık 2022’ye kadar il, ilçe müdürlüklerine veya serbest veteriner hekimlere “Beyanname” ile müracaat etmeleri halinde, herhangi bir ceza uygulanmadan 2023 yılında da mikroçip taktırılmasının önü açılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre bu kapsamda, 552 bin 127 beyanname alındı. Beyanname almadan çiplendirme yaptırmayanlara 3642 TL para cezası uygulanacak.
‘Sürekli aktif değil’
Mikroçip süreci devam ederken, hayvan sahiplerinin bir kısmı da “Mikroçipin hayvanın sağlığına bir zararı olur mu?” endişesini yaşayarak, evcil hayvanına mikroçip taktırmama kararı aldı. Bakanlık ise deri altına uygulanan mikroçipin pasif radyo dalgaları ile çalıştığını, sürekli aktif olmadığını belirterek, “Herhangi bir mikroçip okuyucu ile radyo dalgası gönderildiğinde, gönderilen radyo dalgasını yansıtarak çalışıyor, hayvana herhangi bir zararı bulunmamakta” açıklaması yaptı.
Sokağa terk etme arttı
Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, sokağa terk etmelerde artış yaşandığına dikkat çekerek, şunları dedi:
“Kimliklendirmenin son tarihinden de beyannameden de haberi olmayan hayvanseverlerin ‘Cezai işleme maruz kalacağım’ korkusu ile hayvanlarını sokağa bıraktığı meslektaşlarımız tarafından bize iletildi. Terk edilmelerin önlenmesi için süre uzatılmasına ihtiyaç var. 6 aylık bir süre uzatılması ile kayıt altına alınan hayvan sayısını yüzde 80’lere çıkartabiliriz.”