Gündem500’ü aşkın merkezde sigara bıraktırma seferberliği

500’ü aşkın merkezde sigara bıraktırma seferberliği

17.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, sigara bıraktırma polikliniklerinin başarısına dikkat çekerken, her poliklinikte sigara karşıtı tavsiyeler verilmesiyle sigara bıraktırma konusunda başarı sağlanabileceğini vurguladı.

500’ü aşkın merkezde sigara bıraktırma seferberliği

HANDE ATILGAN / Muş - Muş’ta bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Onkoloji Günleri’nde konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, akciğer kanseri ve sigara arasındaki ilişkiye dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Kalite azalmamalı’

Sigara bıraktırma polikliniklerinin önemine vurgu yapan Arslan, “Bunlar 5 dakikada hasta bakılan poliklinikler gibi yerler değil, özel oluşumlar. Türkiye’de şu an 550’den fazla var. Daha fazla açarsak müracaat artar mı? Sayılarının artırılması taraftarıyım ama kalite azalmadığı takdirde. Buralardaki sigara bıraktırma başarısı dışında, kısa klinik müdahalelerde de sigara karşıtı bilgilendirme her hekimin sorumluluğu. DSÖ’nün verilerine göre, kısa klinik çalışmalarda (en az 6 ay kullanmama anlamına gelen) sigara bıraktırma başarısı yüzde 5” açıklamasını yaptı.

Ölüm oranı artıyor

Dünyada tüm kanser ölümlerinin beşte birinin akciğer kanserinden olduğunu, Türkiye’de ise oranın 3,5’ta 1’e yükseldiğini aktaran Arslan, “OECD ülkelerinde sigara kullanma oranı yüzde 16,5, bizde yüzde 28. En kötüsü de kadınlarda artıyor. Akciğer kanseri en yaygın ölüm nedeni olmasına rağmen kansere yönelik plan ve politikalar (sigara karşıtı politikalar) ihmal ediliyor” dedi.

Yazarlar