21.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
İmam hatip ve meslek liseliler için yükseköğretime girişte uygulanan farklı katsayı kaldırılarak, herkes için “0.12 katsayısı” uygulamasıyla gerçekleştirilen üniversiteye geçişin ilk basamağında adaylar adeta döküldü. 2012 YGS’ye giren 1 milyon 837 bin 344 adaydan 50 bin 805’inin “0.5’ten küçük olduğu için” puanı hesaplanamadı. Bu adaylar 40’ar soruluk Türkçe, sosyal, matematik ve fen testlerinde 1 net dahi çıkartamadı.
2011 ve 2010’un en başarılı ili Yalova 9. sıraya geriledi. Tüm puan türlerine göre yapılan en başarılı 10 il sıralamasında son iki yılda listeye giremeyen Burdur 1. oldu. Deprem felaketiyle sarsılan Van’daki öğrenciler YGS’de başarı gösteremedi. En başarısız iller sıralamasında birinci sırada Van yer aldı. 2012’de tüm puan türlerinde “500 tam puan” ile iki birinci çıktı. Osmaniye TOBB Fen Lisesi’nden Sümeyye Nur Satin ile Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi’nden Abdullah Coşkun birinci oldu.
Sıfırcıların testlere göre dağılımı
40 soruluk testlere göre cevap dağılımında, “4 ve altında doğru cevap” veren adayların sayısı fen testi hariç tüm testlerde arttı. 1 milyon 837 bin 344 adaydan 31 bin 249’u Türkçe’de, 253 bin 918’i sosyal bilimlerde, 870 bin 80’i matematikte, 1 milyon 260 bin 795’i fen bilimlerinde “4 ve altında doğru” yanıt verdi. Doğru cevap dağılımında bu veriler 2011’de Türkçe’de 15 bin 99, sosyal bilimlerde 197 bin 703, temel matematikte 700 bin 800, fen bilimlerinde 1 milyon 134 bin 899’du.
Burdur’un müthiş yükselişi
Tüm puan türlerine göre “en başarılı illerde” bu yıl farklı tablo oluştu. 2011 ve 2010’un şampiyonu Yalova bu yıl 9. sıraya geriledi.
2011’in tüm puan türlerinde en başarılı illeri arasında yer alan Antalya, Denizli, Nevşehir, Mersin ve Kırklareli 2012’de sıralamaya giremedi. Tüm puan türleri sıralamasında ilk 10’da yer almayan Balıkesir, Sinop, Antalya, Denizli ve Eskişehir çeşitli puan türlerinde ilk sıralarda bulundu.
Depremin yıktığı Van’da sonuç kötü
En başarısız iller sıralamasında 2011’de birinci, 2010’da ikinci olan Ardahan bu yıl “en başarısız son üç il” sıralamasından çıktı. Deprem felaketiyle sarsılan Van’daki öğrenciler YGS’de başarı gösteremedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın girişimleri sonuç vermedi, en başarısız iller sıralamasında birinci sırada Van yer aldı. En başarısız iller sırasıyla tüm puan türlerinde Van, Şırnak ve Hakkari oldu. Geçtiğimiz yıl en başarısız son üç il sırasıyla Hakkâri, Şırnak, Ardahan’dı.
En başarılı liseler geçen yıllardaki gibi sosyal bilimler, askeri, fen ve anadolu liseleri; en başarısızlar akşam, endüstri meslek, ticaret meslek liseleri oldu.
İHL’de başarı yüzde 4.51 düştü
İHL’ler ile genel liselerin düşen başarı oranları da dikkati çekti. Genel liselilerin yüzde 96,62’si 2010’da 140 ve üzerinde puan alırken, bu oran 2011’de 95,21 olmuştu. Lise mezunlarının yüzde 93,20’si 2012’de 140 puan ve üzerine çıkabildi. İHL mezunlarının yüzde 94,71’i 2010’da, yüzde 93,07’si 2011’de 140 puan ve üzerinde almıştı.
Bu yıl İHL mezunlarının, ancak yüzde 88,56’sı 140 puan ve üzerinde alabildi.
Birinciler Osmaniye ve Konya’dan
Osmaniye TOBB Fen Lisesi’nden Sümeyye Nur Satin ile Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi’nden Abdullah Coşkun birinci oldu. Derece yapan öğrencilerin özel liselerden olması dikkati çekti. Puan türlerine göre dereceye girenler şöyle:
- Ankara Fen Lisesi’nden Fırat Özçelik: YGS1, YGS2, YGS6’da ikinci, YGS3, YGS5’te üçüncü, YGS4’te 4.
- İstanbul Kabataş?Lisesi’nden Serdar?Akkol YGS3,?YGS4,?YGS5 puan türlerinde ikinci oldu.
- Özel Nilüfer Fen Lisesi’nden Fatih Furkan Yılmaz: YGS1, YGS2, YGS4’te üçüncü, YGS3’te dördüncü.
- Amasya Macit Zeren Fen Lisesi’nden Melikşah Safa Üçok: YGS1, YGS2’de dördüncü, YGS6’da üçüncü.
- İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Rengim Aykan Öztürk: YGS5’te dördüncü.
- Özel Sakarya Işık Fen Lisesi’nden Şule İdacı: YGS6’da dördüncü.
Şampiyonların tercihi tıp
YGS tüm puan türlerinde 500 tam puanla birinciliği Osmaniye TOBB Fen Lisesi’nden Sümeyye Nur Satin ile paylaşan Konya’daki Özel Merve Eğitim Kurumları Büyükkoyuncu Anadolu ve Fen Lisesi öğrencisi Abdullah Coşkun (18), hedefinin tıp fakültesi olduğunu söyledi.
Konyalı şampiyon öğrenci Abdullah Coşkun, sınav sonuçlarının açıklandığı sabah saat 06.00’dan sonra dershane öğretmenlerinin telefonla arayıp YGS şampiyonu olduğu müjdesini söyledi. Bağ-Kur emeklisi Kamil ve ev hanımı Zehra Coşkun çiftinin 7 çocuğundan en küçüğü olan Abdullah Coşkun, yaklaşık 14 ay önce babasının beyin felci geçirdiğini ve evde tedavisinin sürdüğünü söyledi. Coşkun, “Başarımı aileme, okulumuza ve dershanemize armağan ediyorum” dedi.
Hedefinin tıp fakültesi olduğunu kaydeden Abdullah Coşkun, “Hangi üniversite olacağına karar vermedim ama Konya’da kalırsam Mevlana Üniversitesi’ni tercih edeceğim” diye konuştu.
MEHMET KAYHAN YILDIZ Konya DHA
Türkiye 4’üncüsü Şule de doktor olmak istiyor
YGS sonuçlarına göre Sakarya’nın metropol ilçesi Serdivan’daki Özel Işık Fen Lisesi’nde öğrenim gören Şule İdacı, YGS-6 puan türüne göre Türkiye 4’üncüsü oldu. 3’üncü ile aynı puanda olan ve doğum tarihi nedeniyle 4’üncü sayılan Şule İdacı, “Çok şükür Rabbim nasip etti böyle bir başarıyı. İnşallah LYS’de daha iyisi olur. Emin değilim ama Tıp Fakültesi istiyorum. Ankara’da inşallah bakalım” dedi.
Emin olmadığım sorular vardı
YGS’de 160 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak tüm puan türlerinde 500 puan alıp Konyalı Abdullah Coşkun’la birlikte Türkiye birincisi olan Osmaniye TOBB Fen Lisesi öğrencisi Sümeyye Nur Satin, cevaplarından emin olmadığı sorular nedeniyle sonucun kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Ev kadını Vahide ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde memur olan Celal Satin çiftinin en büyük çocuğu olan Sümeyye Nur Satin, “İnşallah tıp fakültesini bitirip doktor olmak istiyorum” dedi. Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah’ın yarım altın ile kol saati ile ödüllendirdiği Sümeyye’nin ailesi de kızlarıyla gurur duyduklarını söyledi.
İBRAHİM EMÜL
Rastgele işaretlediği soruyla derece yaptı
Bursa’da, sınavda sürenin dolması üzerine boş bıraktığı soruyu rastgele işaretleyen Fatih Furkan Yılmaz, YGS’de Türkiye 3’üncüsü ve Bursa 1’incisi oldu. Başarıyı, sıkı şekilde çalışarak elde ettiğini ifade eden Yılmaz, okulunun da kendisine büyük emek verdiğini dile getirdi. Sınavda yaşadıklarını da anlatan Yılmaz, “Sınavın bitimine 1 dakika vardı. Türkçe soruları çok zamanımı almıştı. Geometri sorusu ile uğraşıyordum. Yapamadım ve süre bitti. Kitapçığımı kapattım, rastgele bir seçeneği işaretledim. Doğru çıktı” dedi. ılmaz, Boğaziçi, Koç, Fatih veya Bursa Orhangazi üniversitelerinden birisinin elektrik - elektronik mühendisliklerinden birini tercih etmeyi istediğini söyledi.
SERHAT TEZCAN Bursa DHA
ANKARA FEN LİSESİ’NDE İKİ ÖĞRENCİDEN BÜYÜK BAŞARI
Ankara Fen Lisesi’nden Fırat Özçelik YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde ikinci, YGS-3 ve YGS-5’te üçüncü oldu. Yine aynı okuldan Mihrican Büber ise YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde 4’ncü, YGS-1, YGS-2 puan türlerinde 5’nci oldu. Özçelik ve Büber, Ankara Fen Lisesi bahçesinde müdür başyardımcısı Şafak Yankın ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Doktor annesi Ela ve doktor babası Faruk Özçelik’in de katıldığı basın toplantısında konuşan Fırat Özçelik, sınava 4 yıla yayarak çalıştığını belirterek, bundan sonraki yıllarda sınava gireceklere şu tavsiyelerde bulundu: “En önemli olan ve burada olmamı sağlayan şey stres yapmamamdı. Sınava girerken üzerimde hiçbir baskı hissetmemeye çalıştım. Çalışmayı son seneye bırakmamaya gayret etsinler.”
Ailesi Malatya’da olduğu ve yatılı okuduğu için basın toplantısına yalnız katılan Mihrican Büber ise, sınavdaki başarısının önemli kısmının çok kitap okumakla edindiği hızlı okuma ve kavrama yeteneğine borçlu olduğunu söyledi.
ÜMİT KOZAN Ankara DHA