28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÜRKAN AKGÜNEŞ İstanbul - Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyurduğu karara göre, Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos, Linuron, Imidacloprid, Thiamethoxam ve Thiram içeren pestisitlerin Türkiye’de kullanımı sonlandırılacak. Bakanlık, Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos ve Linuron aktif maddelerini içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımını 1 Ağustos 2023’ten itibaren tamamen yasakladı. Karara gerekçe olarak da bu kimyasalların, kanserojen etkilerini, toksik ve endokrin bozucu olma olasılıklarını, kuşlar için yüksek risk taşımalarını gösterdi. Kararda, arıların koloniler halinde ölümüne yol açan ve Avrupa Birliği’nde (AB) kullanımı sonlandırılan Imidacloprid ile Thiamethoxam’ın 30 Eylül 2024’de kadar satışına izin tanındı. Imidacloprid aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin tohum uygulamalarında kullanımına ise 31 Aralık 2024’e kadar izin verildi.
Bazı sebzelerde serbest
Yeşil aksam uygulamalarının tüketici ve işçiler için yüksek akut risk taşıması, kuşlar ve memeliler için yüksek risk oluşturması ve endokrin bozucu potansiyeli nedeniyle AB’de yasaklanan Thiram etken maddesinin de satışına ilişkin yıl sonuna kadar süre tanındı. Kararda, yüzde 80 Thiram aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin; hıyar, sebze fideleri, kavun, karpuz, kabakgiller, nohut, soğan ve şekerpancarındaki bazı hastalıklara karşı, 1 yıl daha kullanılmasına izin verildi.
223 madde yasaklandı
Buğday Derneği ise yasaklara ilişkin, “Yeni yasaklarla son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı 223’e yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit aktif maddelerini kanserojen etkilerinin bulunması, endokrin bozucu olduğunun tespit edilmiş olması, toksikolojik etkileri nedeniyle yasaklandığını açıkladı.