Gündem4C nedir 4C kadrosu kimleri kapsıyor?

4C nedir 4C kadrosu kimleri kapsıyor?

28.04.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:

Devlet memur yasasında bazı kadrolar net olarak ifade edilmiş ve belirtilmiştir. Bu kadrolar ise; 4A, 4B, 4C, 4D kadrolarıdır. Her kadronun çalışma süresi, çalışma şartları ve bunların açıklamaları, kadroya dâhil olma şartları farklılıklar göstermektedir.

4C nedir 4C kadrosu kimleri kapsıyor

4A kadrosu; ilgili KPSS sınavından yeterli puanı alabilmiş ve yerleştirmede kendine kontenjan bulup atanabilmiş olan adayların gerekirse özel mülakat ve sınavların ardından hak kazandığı bir kadrodur. 657’ye tabi yani iş garantisi olan memuriyet sınıfıdır.

Haberin Devamı

Kaymakamlık, uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi mesleki bazı unvanlar bu kadroyla alınmaktadır. 4B kadrosu; alanında ilgili KPSS sınavından yeterli puanı alıp kontenjanlarda kendine yer bulabilmiş kişileri kapsamaktadır. Bu kategorideki kadroda merkezi atama ile yerleştirme yapılmaktadır. 4C kadrosu ise, geçici bir süre ile çalışan kişileri kapsar. Mevsimlik ve 1 yıldan az süreli tüm çalışmaları kapsamaktadır. 4C kapsamında çalışanlara geçici personel denilmektedir. Son yapılan kadro yasası ile 4B statüsüne geçme durumu oluşmuştur. 4D kadrosu; 6 aydan kısa olan süreli çalışmaları ve çalışanları kapsamaktadır. Süre muallaktır, belirtilmez.

4C kadrosu kimleri kapsıyor?

4C kadrosu, Devlet Personel Başkanlığı’nın ve Maliye Bakanlığı’nın kararınca ve son olarak da Bakanlar Kurulu’nun kararına göre belirlenen kişileri kapsamaktadır. Verilen görevlerdeki süre, ücret ve kontenjan bilgileri geçerli olup 4C kadrosuna alınan çalışanlar bu şartların yer aldığı bir sözleşme ile çalışırlar.

Haberin Devamı

4C kadrosundaki çalışanların özlük hakları nelerdir?

4C kadrosundaki kişiler işe alınırken eğitim durumlarına bakılmamaktadır. Niteliğe göre değil ihtiyaca göre çalıştırma esaslıdır. Ek ödeme hakları bulunmamaktadır. Mali hakları ise Bilir Kişi Daire Başkanlığı tarafından belirlenir. Herhangi bir tayin hakları bulunmamaktadır. Atama da hakları arasında yer almamaktadır. Emeklilik hakları bulunmaktadır ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlıdırlar. İş sonu tazminat ödemesi alabilirler.

Her ay için 2 gün hastalık izinleri bulunmaktadır. Doğum ve ölüm izni de aynı şekilde geçerlidir. Unvan olarak yükselme gibi bir hakları bulunmamaktadır. Çalışma sözleşmeleri feshedilme ve işten çıkarılma gibi durumlarla karşılaşılma olasılığı vardır. Yeni düzenlenen taşeron ve kadro yasası ile 4B statüsüne geçme durumları yaşanmıştır ve yasal süreç işlemektedir.